01/30/11 22:55
(http://e-vestnik.bg/)

Кой клати държавата - Гоце, Трактор… Д-р Николай Михайлов и Дилов-син за положението


Д-р Михайлов в студиото на “Тази сутрин” на бТВ. Снимка: от екрана

Водещ: Любен Дилов-син и д-р Николай Михайлов са в студиото. Би трябвало да се възползваме от гостуването на психиатър, за да попитаме кой ни прави, според вас, на луди в целия този сюжет? Малко грубо звучи, но психо-политически трилър?

Николай Михайлов: Вижте, аз мисля, че би било грешно и непродуктивно да мислим, че има някаква външна инстанция, която ни прави луди систематично. Аз мисля, че това е собственият ни дар да живеем един живот на границата на нормалността или отвъд нея - по-скоро отвъд. Аз си мисля, че цялата тази ситуация е един ефект на нашата обща политическа некадърност – лявата, дясната и народната, цитирам се, с извинение. Мисля, че в края на един 20-годишен период ние се наслаждаваме на художествено завършена некомпетентност - да уреждаме живота си по прокламираните демократични принципи. Ние сме един европейски провал в това, което наблюдаваме. Тези сюжети са, без всякакво съмнение, крайно неблагообразни, което е истинска беда. Ето, защо смятам, че нито може да се психиатризира, нито политизира дори, разграничение по оста добри-лоши е невъзможно.

Водещ: Защо?

Николай Михайлов: Защото имаме една власт, която през тези разкрития, защото е очевидно, че това информира, отколкото да манипулира така, както твърдят някои от принадлежащите към властта, са информация за начина, по който се практикува политическата власт или по-точно за начина по който се злоупотребява. Анонсът беше съвършено различен. Ние имаме контрабанда, която се покровителства от държавата, според същия г-н Танов. Това стана ясно, въпреки че е извънредно трудно да бъде чуто и разбрано това, което казва той, докато се лута в троскота на собствената си лексика. Това никак не е лесно. Във всички случаи, обаче имаме една своеобразна катастрофа на публичния образ на управлението и на неговите водещи фигури. Ние сме управлявани все пак от един режим, бих казал, че Бай Ганьо, тук е опреснена паметта на Щастливеца и на неговия основен герой. Нека да не мислим, ще повторя това, че тука има добри, че Бойко Борисов и неговия Цецо са при дънера на държавното дърво и там го пазят от ветрищата на някакви козни, които стоят в задкулисието и там са, разбира се, чучнали, според …

Д-р Михайлов и Любен Дилов син в студиото на “Тази сутрин” на бТВ. Снимка: от екрана

Водещ: А няма ли такива? Кой е пропускателят, кой е диригентът?

Николай Михайлов: Политически коректният отговор от дясна гледна точка е Гоце, Трактор, Путин, Цвятко Цветков и чакайте да видя още, има още няколко такива.

Водещ: До тук с коректността, истината. Добре, нали някакви хора с каскети идват, веднага пускат на следващия ден …

Любен Дилов: Да, журналистическата интерпретация на цялото това нещо е също точно толкова забавна, колкото и това, което се случва. Като след сериозните думи на д-р Михайлов, аз не бих казал забавно, защото то не е забавно. Става вече цирк, става пародия на самото себе си цялото това изкарване и скрива някои важни въпроси. Не е най-важният въпрос дали Ваньо Танов се е обаждал на това ЕГН или не се е обаждал. Макар, че и това може да се изтъкне като важен въпрос. Представете си, че ако е пуснал тези числа, каква еуфория ще настъпи в държавата. Проблемът е в друго – трябва да се отговори много ясно и за жалост това не го правят колегите от този вестник, който непрекъснато генерира …

Водещ: Ти вярваш ли им, че получават едни флашки и на следващия ден веднага ги публикуват?

Любен Дилов: Не, не, нещата са очевидни. Защо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване