01/09/12 17:48
(http://www.klassa.bg/)

ДСБ предлагат четвърта поправка на закона за конкуренцията

Народните представители от „Демократи за силна България“ (ДСБ) започват новия политически сезон със свой проект за допълнения и изменения в Закона за защита на конкуренцията. Новината съобщи вчера зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев на брифинг след заседание на партийното ръководство.
Ние констатираме, че управлението на ГЕРБ не само не помага, но и вреди на конкурентната среда в България, изтъкна Радан Кънев. По думите му, правителството се е превърнало в защитник на монополите, а самата Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) - в един играч с недобра роля за защита на пазарната конкуренция. Затова и се налагали промени в закона, по които ДСБ ще се консултира първо със СДС, а след това и с останалите парламентарни сили. „Корупцията при обществените поръчки и монополите изкривяват пазара и бъркат дълбоко в джоба на българина. Има неоспорими доказателства, че при управлението на ГЕРБ се извършват престъпления срещу конкуренцията", коментира още Кънев и даде пример как в България цената на захарта се е увеличила с 50% през 2011 година, а на световните пазари е паднала с 20%.
„КЗК не върши работа, но една от основните причини за това е, че законът, който действа в момента, е най-лошият закон, макар и трети поред, след 1991 година“, коментира Димитър Бъчваров, председател на партийната комисия по икономика и финанси. Според него целта на подготвяните промени в закона е създаването на ефективно взаимодействие на институциите за противодействие на нарушенията за конкуренцията и съпътстващите ги данъчни и финансови престъпления. „Ще се отнесем с внимание към предложението, но нека първо ги видим“, каза за „Класа“ лидерът на СДС Мартин Димитров.
От ДСБ огласиха и намерението на своите депутати да сезират парламентарната антикорупционна комисия с въпроса: “Колко струва едно мнозинство в демократична България?". Поводът е изказване пред bTV на вицепремиера Цветан Цветанов. На 28 декември Цветанов заяви: “Това, което мога да кажа, и това, което е публично известно - има част от независимите депутати, които са прехвърлили своята субсидия и я получават от политическа партия ГЕРБ, за осъществяване на техния парламентарен живот“.
Разкапва се самата политическа система, коментира по този повод вчера пред БНР лидерът на ДСБ Иван Костов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване