01/09/12 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Солисти на Виенската филхармония влизат в „Дом Витгенщайн“

Българският културен институт „Дом Витгенщайн” съвместно с виенската музикална агенция Schweitzer Music Management поставя началото на поредица от представяне на музиканти – солисти на Виенската филхармония и Виенската опера, актьори и режисьори от Бургтеатър, от известни австрийски журналисти под мотото „Да дадем думата на звука”. За „Класа“ директорът Борислав Петранов обясни, че инициативата е продължение на традицията, която започва преди години Маргарете Стоунбароу - сестра на Лудвиг Витгенщайн и собственичка на къщата, а идеята е на директора на виенската музикална агенция „Швайцер музик мениджъмнт“ г-жа Радмила Швайцер – българка по произход. „Ние също сме съавтори на начинанието. Преди е имало такива срещи между музиканти от Виенската филхармония и известни културни дейци, които са се събирали именно тук, на „Паркгасе” 18, след неделните концерти в култовата Музикферайн“, уточнява Борислав Петранов, директор на „Дом Витгенщайн”
„Решихме да започнем с една изключително популярна музикална династия – семейство Бартоломей. Вече в продължение на 120 години техен представител на фамилията свири в оркестъра на операта и филхармонията.“ Насловът на проявите „Да дадем думата на звука“ е инспириран от една мисъл на самият Витгенщайн, защото музикантите са хората, които чрез звука и неговата интерпретация успяват да ни пренесат в други светове независимо от езиковото или национално различие.
„Фактът, че България притежава „Дом Витгенщайн“, носи голяма реклама на страната ни. Моят екип се стреми да се възползва от това стратегическо предимство. Това е наистина важно обстоятелство в усилията ни да привличаме с програмите си австрийската публика“, допълва директорът на института.
„Именно заради къщата БКИ има два паралелни живота – веднъж като „Дом Витгенщайн“ и втори път като националния ни културен институт във Виена. Разбира се, промотираме БГ творци и извън къщата. Много активно представяме и родни театрални трупи при нас, като на 30 януари ще ни гостуват Бойка Велкова и Стефан Спасов със спектакъла „Здравей, обичам те“ на драматурга Нийл Саймън. Имаме 10 предложения, между които 2 от Народния театър - „Кълбовидна мълния“ и „Шърли Валантайн“. В нашата програма е заложено и представление на Театър 199 „Отворена брачна двойка“ на Дарио Фо“, обобщава Борислав Петранов.
В БКИ ще гостуват и австрийски театрални представления, свързани със самия Витгенщайн, сред които е и моноспектакъл на Райнхард Хаузер по разказ за живота на австрийския философ.
„Класа“ научи, че през януари ще бъдат представени и изложбите „Линия, форма, цвят”, която представя изкуството на 15 пловдивски художници, и експозицията „Иконописци от Пловдив”, съставена от творби на Зина Жекова, Илия Йончев, Илияна Манукова, Кирил Иванов и Михаела Данаилова... В рамките на поредицата „На кино в „Дом Витгенщайн” ще бъде показан българският игрален филм „Да обичаш на инат” (1985). Прожекцията в зала №1 на галерия „Партер” е в памет на големия български актьор Велко Кънев (1948-2011).
В първия месец на 2012 г. първият разговор, който ще бъде съчетан и с музикални примери, е между известния австрийски журналист и музикален критик д-р Вилхелм Синковиц и соло челиста на Виенската филхармония Франц Бартоломей. Темата на дискусията е „Семейство Бартоломей – музикални поколения от три столетия”. Представянето на музикалната династия Бартоломей ще продължи и на 19 февруари с разговор между журналиста Герт Коренчник, който завежда културния отдел на вестник „Куриер”, и Франц Бартоломей.
Сред акцентите за първото полугодие са гостуването на 18 март на известната австрийска публицистка д-р Михаела Шльогъл, която ще представи режисьора и актьора от Бургтеатър Михаел Хелтау, през април - австрийската журналистка от ORF д-р Ирена Сухи ще разговаря с философа проф. Алън Яник на тема „Витгенщайн – Виена – Музиката – един портрет на философа Лудвиг Витгенщайн и неговото семейство”.
Българката Албена Данаилова – концертмайстор на Виенската филхармония, и д-р Клеменс Хелсберг – председател на дружеството на Виенската филхармония, ще очакват своите почитатели на 6 май, за да говорят с публиката си на тема „Музика, интеграция и жени в културата” и „Семейство Витгенщайн и Виенската филхармония”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване