04/19/12 15:01
(http://www.klassa.bg/)

Ver Sacrum събра ценители в „Дом Витгенщайн“

С изложбата си Ver Sacrum („Свещена пролет”) художниците Стефка Николова (иконопис) и Марио Николов (живопис) основателно изненадаха ценителите на изящното във Виена. Експозицията, подредена в галерия „Приземен етаж” на „Дом Витгенщайн“ е възторжено преклонение пред  гордата и възвишена Belle Époque, както и израз на творческата свобода на двамата артисти.  Пролетта - символ на раждането на новия живот, метафора на пробуждането на духа, олицетворение на Възкресението…  Логото Ver Sacrum съвсем не е случайно . Преди 115 години  във Виена Херман Бар „обявява” създаването на Сецесиона, а изразител на новата „естетическа основа” става списанието Ver Sacrum, в което сътрудничат художници като Густав Климт, Йозеф Хофман, Коло Мозер. Тази година  светът на изобразителното изкуство чества 150-годишнината от рождението на Климт,  а двамата талантливи българи се вписват в това честване със своята изложба „Свещена пролет”. Стефка Николова и Марио Николов са в творчески диалог от  2008 г. с общата им  изложба във Варна (в галерия Universum), който беше последван от три вълнуващи „разговора” между традицията на православната икона и безграничните интерпретации в модерната живопис, които те „проведоха” заедно с виенската публика през следващите години... През 2010 г. авторите се представиха в културния институт в австрийската столица с изложбата „Когато те докосне Светлина!“.  Във Ver Sacrum неконвенционалната беседа между сакралното и трансцеденталното, между мистичното и разбираемото продължава, но към нея се прибавят нови измерения, пространства и... нови творби. В своите произведения Стефка Николова интерпретира посланията на някои от най-известните православни образци, като запазва оригиналната иконографска техника, но сега те са в значително по-големи формати...
Абстрактни, геометрични, с наситени цветове, новите картини на Марио Николов отвеждат зрителя в сякаш познати „територии”, но освен символите (някои от тях вдъхновени и от образците на Сецесиона), акцент са и думите. Думите като знак, думите като метафизика, думите като общуване... Защото в „Началото бе Словото...”
Изложбата Ver Sacrum е посветена на великденските празници.
Стефка Николова е родена през 1963 г. във Враца, а Марио Николов през 1964 г. в София. И двамата са завършили единственото на Балканския полуостров училище по художествена обработка на камъка в с. Кунино, Врачанска област. От 1992 г. авторите са ангажирани професионално в сферата на графичния дизайн, а от няколко години работят задълбочено в областта на иконописта и живописта. Техни творби са притежание на частни сбирки в България, Австрия, Германия, САЩ, Швейцария и т.н.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване