01/11/12 20:23
(http://www.klassa.bg/)

България няма да се съгласи на намалено съфинансиране от еврофондовете

България няма да се съгласи и през следващия програмен период от 2014 до 2020 г. държавите с добра финансова дисциплина да получават по-малко съфинансиране от еврофондовете, обяви вчера министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Тази политика на Брюксел се появи в разгара на дълговата криза в Европа, ние възразяваме срещу нея, но засега нашите протести като че ли не се приемат. На страните, които имат финансови трудности, трябва да се помага, стига тази помощ да не води в грешна посока и тя да не е за сметка на други държави, допълни Дончев. Правителството му възложи да ръководи подготовката на стратегическите документи на България за новия програмен период (2014-2020) и на преговорите с ЕК по тях. Това са Договорът за партньорство и оперативните програми. За разработването на Договора за партньорство ще бъде създадена междуведомствена работна група, а за оперативните програми - тематични работни групи. Към края на 2009 г. разплащанията по всички оперативни програми са били в размер на 400 млн. лв., а в края на 2011 година са разплатени над 3 млрд. лв., което е 20% от всичките пари . Договорените средства към края на миналата година са 10,3 млрд. лв., което е близо 65% от цялата финансова рамка. Към момента половината от инвестиционния ресурс на държавата се осигурява от средства от ЕС. За 2012 година се предвижда да бъдат договорени 90% от парите по еврофондовете. Разходите с произход средства от ЕС да бъдат 16 процента от бюджетните разходи, каза Томислав Дончев. Междувременно икономистът Йосиф Аврамов заяви, че близо 50% от предприемачите, чиито проекти по ОП „Конкурентоспособност са одобрени, се отказват от еврофинансиране.
С друго свое решение от вчера министрите въведоха 3-месечен срок за проверка по сигнали за нередности по фондове, инструменти и програми, съфинансирани от ЕС
Новото изискване е обусловено от зачестилите индикации за много дълги проверки на управляващите органи по получени от тях сигнали - период, в който се спира изплащането на безвъзмездната помощ към бенефициентите. С новите текстове се регламентира също завеждането на сигналите - включително анонимни и устни, в деловодната система на всяка структура. Липсата в момента на задължение това да се прави създава трудности при проследяване на работата по сигналите, както и предпоставки за укриването или ненавременното им обработване. Въвежда се изричен текст, с който компетентните органи, администриращи нередности, издават конкретен акт за наличието или липсата на нередност по получен сигнал, уточниха от пресслужбата на кабинета. Одобрени бяха и годишната програма и планът за действие за 2012 година за членството на България в ЕС, обяви външният министър Николай Младенов. В тях нашата страна взема позиции в многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 година, за реформата в общата селскостопанска политика и в кохезионната политика на ЕС. Влизането на България в ЕС беше не просто успех, а доказателство, че можем да живеем по друг начин, каза Младенов по повод 5-годишнината от членството на България в ЕС. Българската икономика вече може да стигне до 500 млн. потребители, посочи министърът. Страната ни има един от най-смазаните механизми за прилагане на европейското законодателство в ЕС. От 235 процедури, заведени от ЕК срещу България, 181 вече официално са закрити от ЕК, само две от другите са в съдебна фаза, каза министърът. Много малко други страни могат да се похвалят с подобни данни, уточни Младенов. За петте години членство нашата страна е била активна - участвали сме в приемането на 500 директиви и на много други решения. Той потвърди позицията на страната във връзка с дискусията за фискален съюз в рамките на страните - членки на ЕС. Според нея България няма да се съгласи с инициативите за въвеждане на обща консолидирана данъчна основа за корпоративното данъчно облагане, както и резервите, които страната ни има върху предложенията за данък върху финансовите транзакции.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване