01/12/12 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Как умереният генерал стигна до затвора

Франс прес

Турски военни на парад. Снимка: пкдифенс

Бившият началник на генералния щаб на турската армия генерал Илкер Башбуг, който бе изпратен в затвора в петък по подозрение в тероризъм и опит за преврат, е по-скоро умерен военен, но волята му да защитава военната институция е довела до някои крайности, смятат анализатори.

“Това не е ястреб”, посочва Синан Юлген, който ръководи Център за икономически проучвания и външна политика в Истанбул. “Той бе направил много конструктивни изказвания, засягащи кюрдския въпрос”, заявявайки че не може да има само военно решение на въоръжената борба, водена от кюрдските бунтовници в източната част на страната, добавя този анализатор.

“Всъщност през този период” между 2008 и 2010 г., когато генерал Башбуг изпълняваше функциите на началник на генералния щаб на турската армия, ислямоконсервативното правителство предприе своята “демократична инициатива”, целяща предоставяне на повече права на кюрдите в Турция, наброяващи 12 до 15 милиона души от население от близо 73 милиона , припомня Синан Юлген. Тази инициатива за политическо решение на проблема се провали, като оттогава насам стълкновенията се удвоиха.

Генерал Башбуг, 68-годишен, който сега е в пенсия, е обвинен, според неговия адвокат, че е “бил член и е ръководил терористична организация и се е опитал да свали правителството”. Генералът бе изпратен в затвора Силиври, където вече са задържани много обвиняеми за участие в заговори, включително действащи военни или от запаса. Той е обвинен, че е бил начело на група офицери, които създали интернет сайтове, за да разпространяват антиправителствена пропаганда и да дестабилизират Турция.

“Той е различен от генералите от 1997 г. и други ястреби”, които през онази година свалиха от власт правителството на ислямиста Неджметтин Ербакан, бивш ментор на сегашния премиер Реджеп Тайип Ердоган, смята университетският преподавател Ахмет Инсел, автор на две книги за турската армия. “Това е генерал, който се опитва да върне турската армия в казармите”, добавя той. “Но той бе спрян по този път от желанието си да подкрепи военните”, арестувани от 2007 г. насам заради различни заговори срещу управлението с корени в ислямисткото движение, обяснява той.

Турската армия, която претендира да бъде гарант за светските принципи, наследени от Ататюрк и която някога бе всемогъща в Турция, включително политически, преживя значително намаляване на влиянието си през последните години с поредица арести, съдебни процеси и конституционни поправки. “Башбуг е личност, спонтанно близка до Народнорепубликанската партия, но това е обвързаност, която той никога не е демонстрирал публично”, обяснява Инсел.

Народнорепубликанската партия, която е основната опозиционна сила, бе създадена от Ататюрк, основателя на турската република. В желанието си да защитава на всяка цена военната институция генерал Башбуг допусна тежки грешки, обяснява Ахмет Инсел. “Армията не е заровила никакво оръжие в Турция”, бе заявил той пред журналисти през 2010 г. след разкриването на експлозиви и оръжие, включително 21 противотанкови ракети LAW, предназначени според обвинението да бъдат използвани от военни, организирали заговори.

Също така той бе окачествил като “къс хартия” компрометиращи документи, които трябваше да подкрепят обвинения срещу военните. “Тогава той създаде впечатление за човек, готов да каже кавото и да било, за да защити армията”, обяснява Ахмет Инсел. Генерал Башбуг, който е женен и има две деца, е започнал военната си кариера през 1963 г. Той командваше сухопътната армия преди да стане началник на генералния щаб на турската армия - втората по численост армия в НАТО.

БТА

Публикувана на 01/12/12 22:25 http://e-vestnik.bg/13620/kak-umereniyat-general-stigna-do-zatvora/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване