01/16/12 23:40
(http://e-vestnik.bg/)

Какво е да бъдеш дядо или баба

 Д-р Фицхю Додсън е светило в областта на психологията и детската психиатрия. Започва кариерата си като свещеник, по-късно става преподавател и писател, но истинското си призвание идентифицира в грижата за децата, тяхното отглеждане, възпитание и здраве. Книгите му, издавани в милиони екземпляри по цял свят, обобщават и популяризират огромния му професионален и житейски опит.

Авторите на „Изкуството да бъдем баба и дядо“ лансират идеята за „новото голямо семейство“ и неговите психологически предимства в процеса на стабилизиране и обогатяване на семейната единица. Те предлагат конкретни напътствия за всяка ситуация и етап от интелектуалното и емоционално развитие на детето. Следва откъс от книгата, подготвена от ИК “Колибри”.

Напоследък много мисля по въпроса какво е да бъдеш дядо или баба. Дълго време смятах – въз основа на собствените си наблюдения и професионалния си опит на психолог, че възрастните хора могат да дадат много на младите, както и младите могат да дадат много на възрастните, особено в едно семейство.

Тези мисли ме накараха да осъзная, че да бъдеш баба или дядо, би могло и следва да е много по-богат и приятен опит, отколкото е в действителност, за повечето баби и дядовци. Когато достигне възраст да стане баба или дядо, човек е натрупал житейска мъдрост, много любов, която да сподели, както и време да го прави.
А за човек, който обича внуците си и иска да е жизнен, бодър, да се развива и да дава, да бъде дядо или баба е прекрасна възможност за това.

Мисля, че всички, които са в някаква степен самотни и отчуждени от семействата си, биха могли да бъдат пълноценни, обичани и обичащи членове на семейството. Дори щастливите баби и дядовци вероятно биха могли да се чувстват още по-добре, ако научат малко повече как да го правят.

Разбира се, опитът на бабата или дядото е различен за всеки човек. Затова, когато реших да напиша тази книга за удоволствието да бъдеш дядо или баба, започнах да интервюирам хора в различни краища на страната, за да науча колкото се може повече какво означава за тях този опит.

Едно от най-интересните ми интервюта беше с двойка, която срещнах на къмпинг в националния горски парк „Анджелис“ в Калифорния. Семейството ми и аз често ходехме на къмпинг и бях установил, че спокойната атмосфера в природата предразполага хората да говорят свободно за себе си. И двамата бяха над петдесетте и бяха на къмпинг с осемгодишния си внук и десетгодишната си внучка, които ловяха риба в реката, докато аз разговарях с баба им и дядо им. Ще предам разговора възможно най-точно.

– Дали ми харесва да съм дядо? И още как! Дори ми се струва, че се радвам на внуците си повече, отколкото на децата си.
- Защо?
- Ами не нося чак такава отговорност за внуците и това значително улеснява нещата. Най-хубавото е, че можеш да им се радваш един ден, един уикенд или една седмица, след което да ги върнеш на родителите им. Прекрасно! Деца под наем, при това безплатно!
– Водим ги на къмпинг и ловим много риба. Научих и двамата на риболов. Толкова им харесва! Уча ги и как да чистят и готвят рибата – доста добре се справят.
– Да – включи се жена му, – много им се радваме. Естествено, понякога са непослушни и ни създават проблеми. От време на време им се караме, когато прекалят, но с всички деца е така.
– Уча ги да готвят. Вече могат да правят курабийки и кекс. А и за родителите им е голяма помощ, когато ги вземем при нас. Живеем само на трийсет минути път с кола. Ако искат да са свободни през уикенда или през седмицата, ...

Публикувана на 01/16/12 23:40 http://e-vestnik.bg/13650/kakvo-e-da-badesh-dyado-ili-baba/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване