01/17/12 23:15
(http://e-vestnik.bg/)

Алекс Салмънд - човекът, който може да разцепи Великобритания

в. Дейли телеграф

Алекс Салмънд. Снимка: от тв екрана

Независимостта на Шотландия е голямата амбиция на лидера на Шотландската национална партия - но провалът на проекта може да се окаже неговото слабо място.

Това е битката, за която Салмънд крои планове през цялата си политическа кариера. Вследствие на това той е много по-добре подготвен за борба от противниците си, които, също като премиера, трябва да се справят с други проблеми. Сега ставаме свидетели на развръзката на отдавна планирания конфликт около решимостта на премиера да заличи, поне в сегашния му вид, Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия.

Не го подценявайте, Салмънд е много по-силен опонент, отколкото всички други, с които британските министри кръстосват шпаги и определено е по-опасен противник за Дейвид Камерън в сравнение с обичайния му спаринг партньор - лидера на Лейбъристката партия Ед Милибанд.

Освен това фактът, че ставаме свидетели на битка, при която бойното поле се избира от Салмънд - неговата решимост да разцепи Великобритания, като осигури независимостта на Шотландия - може да се окаже непосредствено преимущество за лидера на Шотландската национална партия.

Салмънд никога не се е съмнявал, че някой ден може да се изправи срещу британския юнионистки елит. “Всяка опозиция накрая създава правителство”, каза той веднъж на онези, които го слушаха в най-трудните дни на партията, когато изглеждаше, че тя сякаш завинаги е натикана в ъгъла на политическата сцена. Но дори и той беше изненадан от това колко бързо започна сблъсъкът.

Когато през 2007 г. се намърда в шотландския парламент с преднина от само едно място, той незабавно прогони двама неатрактивни и злополучни лейбъристки лидери, а после отказа да признае публично позицията си на малцинство. Вместо това той действаше сякаш е спечелил лавинообразна изборна победа - победа, която действително и зрелищно го споходи през май миналата година.

Но дори и победителят бе шокиран от победата си. Когато избирателен район след избирателен район бяха завладявани от завоевателната армия на Шотландската национална партия, в това число и всички градове на Шотландия, дори и Салмънд не можеше да повярва на очите си. В един момент той каза на един от затруднените си сътрудници - той има добър репертоар от англо-саксонски възклицания - да провери поне четири пъти дали е вярно, че глазгоуският район Шетълстън, може би най-бедният избирателен район в цяла Великобритания и вечно управляван от лейбъристи, е спечелен.

Именно миналогодишният триумф предостави на Салмънд това, което той определя като своя мисия да оспори решението на Британската държава и “Даунинг стрийт”, според което е незаконно той да организира референдум. Салмънд спечели 69 места в 129-местния шотландски парламент, намиращ се в единбургския район Холируд - нещо, което се смяташе за невъзможно, дори и да представляваше само 45 процентен дял от подадените бюлетини при избирателна активност от 50 процента.

В допълнение към това под негов контрол са и най-важните парламентарни комисии, но сякаш това не бе достатъчно за него и той не устоя на изкушението да заеме и отредения за Шотландската национална партия пост на председател на парламента.

С оглед на факта, че всички опозиционни партии бяха унижени и принудени да сменят лидерите си, онези, които искат да победят Салмънд, трябва да открият ахилесовата му пета. Няма да е лесно. Клише или не, той е над всички. Салмънд освен това управлява своята партия почти по сталинистки, като в нея няма и помен от вътрешни противоречия - уникален феномен, поне по мое мнение, в британската политика - и всичките му вътрешнопартийни критици или са изключени, или мълчанието им е купено с министерски постове.

Неговият екип, който е на предна линия, почти винаги е бил доста компетентен и дори потенциалната пиар катастрофа, след като правосъдният му министър освободи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване