01/20/12 16:02
(http://www.klassa.bg/)

Мястото, на което гласуваме, влияе върху вота ни

Нашият вот може да се повлияе в зависимост от мястото, на което гласуваме, показва изследване на университета „Бейлор“. Случайни минувачи, помолени да попълнят анкета близо до църкви в Холандия и Англия, се обявили за политически по-консервативни и по-негативно настроени към нехристияни в сравнение с хората, попълнили анкетата в близост до правителствени сгради.
Учените, провели експеримента, смятат, че резултатите могат да се окажат важни, когато става въпрос за гласуване на избори, тъй като в САЩ например църквите често се ползват за избирателни секции.
Изследването добавя нова тежест към предишни проучвания, които показват, че религиозното „настройване“ може да повлияе както на вярващи, така и на атеисти, посочват учените. Такова настройване се наблюдава, когато налице е вербален или визуален стимул, като вида на сградата, в която се гласува, в случая. Така при оспорван вот например мястото, на което гласуваме – училище, църква или правителствена сграда, може да наклони везните в полза на консервативния кандидат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване