01/21/12 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Има ли алтернатива на Путин?

Плакат срещу Путин на митинга на 24 декември. Снимка: ридус

Рейтингите на повечето кандидати за президентския пост в Русия почти не бележат промяна от месец насам. С 10 на сто обаче е нараснал броят на желаещите да изберат за президент днешния премиер Владимир Путин, пише руският в. “Комерсант”. Според ново проучване на центъра ВЦИОМ, на 4 март за Путин смятат да гласуват 52 на сто от избирателите, което му гарантира победа още на първия тур.

Експерти изтъкват, че за повечето хора в Русия Владимир Путин си остава безалтернативен кандидат. Нараства и рейтингът на властовата партия “Единна Русия”, чийто лидер е премиерът: след спечелените от нея парламентарни избори през декември я подкрепяха 35 процента от анкетираните, а сега - 42 на сто, посочва изданието.

Аналитик на ВЦИОМ обяснява тези показатели с промяна в “общополитическия контекст”. След Нова година митингите в Русия намаляха, общественото мнение се успокои, а предизборната кампания на Путин е доста успешна - “народът иска силна ефективна власт”, уточнява той.

Според социолог от друга агенция - “Левада”, върху нагласите влияе “неспирната предизборна пропаганда”. Освен Путин, в руското политическо поле “са останали само хора, изцяло отработили своя ресурс”, твърди обаче трети наблюдател, цитиран в “Комерсант”.

Бизнесменът Михаил Прохоров представи пред “Комерсант” своята президентска програма под наслов “Истинско бъдеще”. Кандидатът смята да я осъществи за четири години, пише всекидневникът в друг материал. Едни експерти наричат програмата на Прохоров “добра и демократична”, а други - “мешаница от либерални и национално-патриотични тезиси”, отбелязва изданието.

Като мерки от първа необходимост кандидатът споменава нуждата да се гарантира свобода на медиите чрез задължителна продажба на контролните пакети в държавните електронни медии и да бъде забранена пропагандата на култа към личността. Милиардерът обещава да ограничи управлението на руския президент и губернаторите “до два мандата за цял живот” вместо сегашното ограничение, допускащо само два поредни.

Прохоров смята да облекчи създаването на нови партии, да намали от 7 на 3 процента бариерата за влизане в парламента, да гарантира правата на наблюдателите, да отстрани властовите органи от формирането на избирателни комисии, да върне в бюлетините графата “срещу всички”.

Кандидатът отрежда отделно място за републиките от Северен Кавказ: от една страна им обещава освобождаване от данъци до 2020 г., а от друга - специален статут за същото време, който намалява възможността самостоятелно да назначават магистрати и силови шефове.

Фактически е предвидено и образуване на офшорна зона в Северен Кавказ - “вредно предложение” наред с набелязания “курс към създаване на единен геоикономически център на базата на ЕС и Русия”, забелязва един от експертите, цитирани в материала. Либералдемократите в Русия отдавна агитират за някои от мерките, които предлага Прохоров, пише “Ведомости”.

Електоратът на Прохоров все още се формира, но той “явно се ориентира към два слоя: либералите, които искат политическа реформа и изборност на всичко възможно, и хората, които очакват чудо”, коментира за вестника руски политолог.

За тези хора политическите убеждения на Прохоров нямат значение. Те се надяват, че кандидатът ще може да управлява страната добре, като я предпази от силни трусове - например експанзия на китайци или кавказци. Това е доста сериозна част от електората, добавя наблюдателят. “Хората искат не козметична замяна на Путин с който и да е опозиционер, а честни избори.

Днес премиерът е възприеман като основната пречка по пътя към демокрация в Русия”, заявява пред “Независимая газета” Иля Яшин от ръководството на движение “Солидарност”, съорганизатор на насрочения за 4 февруари в Москва нов масов протест на руската опозиция.

До събота 20 хиляди души изразиха чрез Фейсбук желание да участват в мирното протестно шествие, информира “Новие известия”. Организатори съобщават пред руски издания, че смятат днес да подадат в московското кметство заявка за 50-хиляден протест.

Митингуващите успяха да формулират съвсем ясен ...

Публикувана на 01/21/12 22:35 http://e-vestnik.bg/13697/ima-li-alternativa-na-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване