01/22/12 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Ислямистите "превзеха" египетския парламент

Партиите на „Мюсюлманските братя“и на фундаменталистите салафисти спечелиха над две трети от депутатските места в Египет според официалните резултати, обявени в събота.
Победата им на първите избори след падането на президента Хосни Мубарак е съкрушителна, отбелязва „Фигаро“. Партията на свободата и справедливостта (ПСС) на „Мюсюлманските братя“ получава 235 места от 498, или 47%.
Фундаменталистката салафистка партия „Ал Нур“ е втора с 212 депутати (около 24%). Либералната партия „Уафд“ има само 9%. Следва Египетският блок, коалиция от светски либерални партии - 7%. 10 допълнителни депутатски места ще се определят без избор от маршал Хюсеин Тантаои, който оглавява управляващия временно страната Военен съвет.
Изборите протекоха в няколко етапа от 28 ноември. Те се считат за най-свободните от свалянето на монархията през 1952 г.
От ПСС вече обявиха, че са избрали своя генерален секретар Саад-ал Кататни за председател на Народното събрание (камарата на депутатите). Първата сесия ще бъде днес в присъствието на маршал Тантаоуи. Изборите за сенатори се очаква да бъдат от 29 януари до края на февруари.
Бъдещият парламент трябва да излъчи комисия, която да изработи новата конституция на Египет. Президентските избори са планирани за края на юни. След като законно бъде избран новият държавен глава, армията ще му предаде сегашните си управляващи функции.
През последните седмици „Мюсюлманските братя“ няколкократно заявиха, че са готови на коалиция със светските партии, и се разграничиха от „Ал Нур“, чиито изборни резултати бяха голямата изненада. Крайните салафисти стоят зад атаките срещу църкви на копти и сблъсъците между мюсюлмани и християни.
Лидерите на братството обещаха да зачитат християнската общност на коптите, които представляват между 6 и 10% от населението на страната. Те дадоха да се разбере, че доминираният от тях парламент няма да приеме претенциите на военните да запазят някои от своите привилегии от миналото. Те даже казаха, че парламентарна комисия ще преразгледа огромния бюджет за армията. Едно от предизвикателствата пред бъдещите управляващи ще бъде икономическата ситуация в страната, която е изключително тежка след отлива на чужди туристи и инвеститори.
Миналата седмица в Кайро за среща с ръководството на ПСС изненадващо пристигна вторият човек в Държавния департамент на САЩ Уилям Бърнс.
„Мюсюлмански братя , които съществуват от 1928 г., бяха почти в нелегалност по времето на Хосни Мубарак.



Мубарак е още президент на Египет?
Хосни Мубарак е президент на Египет и в момента, защото той не е написал саморъчно писмото за оттеглянето си, както изисква конституцията. Това заяви вчера пред съда неговият адвокат Фарид ел Диб. Документът за оттеглянето на Мубарак бил подписан от Омар Сюлейман, вицепрезидент, бивш шеф на секретните служби. На 11 февруари 2011 г. Сюлейман обяви по телевизията, в разгара на бунтовете на площад „Тахрир“, че президентът е взел решение да изостави поста на държавен глава и е натоварил Висшия съвет на армията да поеме управлението на страната.
В съда в Кайро вчера бе изслушана защитата на Мубарак, която отрече обвиненията за предумишлено убийство на протестиращи и корупция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване