01/23/12 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Вехтории и открития

Тримата приятели Евгени Йонов, Кирил Якимов, Александър Балкански осъществяват поредната си обща изложба с артистичното и иронично заглавие "Работно време" в галерия Арте  до  31 януари (вторник).

Галерия Арте започва своята дейност през недалечната 2002 година. И има за цел да представя съвременни български автори - утвърдени имена и млади таланти, които работят в различни стилове и техники. Галерията не поставя жанрови ограничения - важен е по-скоро елементът на уникалност. Основен принцип в подбора на автори е да представи най-пълно облика на българското изкуство в настоящия петиод.



Евгени Йонов се представя с пластики от дребни метални предмети, взети от ежедневието, като ги променя до неузнаваемост, изважда най-неочаквани образи и асоциации от тях. Кирил Якимов пък  рисува големи експресивни платна. Неговият почерк е свързан с контраста, в който живописта е по-скоро знак, а не полутон и мазка.

Пирони, лъжици, стари часовници – всичко, от което може да се изгради нова форма, попада под оксижена му. Изкушените от историята на изкуството може да открият паралел с живописта на Йеронимус Бош, докато самият Евгени само се усмихва и казва, че неговата “работа” освен всичко друго си е тежък физически труд и затова, когато не прави скулптури, активно спортува, за да не губи форма.

Кирил Якимов пък, когато не се занимава с правене на декори за телевизия /той е автор на повечето знакови декори в българския ефир – от “Стани богат” и “Биг брадър” до декорите на “Седем часа разлика” и “Всички обичат България” /, търси “втори живот”, затворен в своето ателие. Именно изследването на пространството на ателието е обект на последния му цикъл колажни графики, озаглавени “Работно място”.




Смесената техника, с която работи включва разработка на фотографска основа с експресивни намеси на цвят и сблъсък на графични и живописни похвати. Сам определя себе си, в типичния и за тримата самоироничен стил, като “старомоден абстракционист”.

Литографиите ще бъдат приносът на Александър Балкански в експозицията на „Тримата”. Познат със своята живопис и керамични формати, този път той развива характерен цветен език в нова среда. Графиките му са прецизни, концентрирани върху енергични петна и форми. “Явно аз съм най-свободен от тримата, затова моето “работно време” е запълнено с енергия да откривам забавлението във всичко и това е същността на новите ми работи”.  Авторът целенасочено бяга от от разкази, образи и конкретика. Близостта с естетиката на графиката е косвена, но силна, а характерната дълбока техника с много материал и плътна паста, доближава творбите на Александър Балкански до изразността на триизмерния релеф - структурен градеж, който вълнува автора от години.

Александър П. Балкански е роден през 1937 година във Виена. Завършва Художествената академия в София в ателието на проф. Ал. Поплилов. Работил е в областта на приложната графика, дизайна, простронственото оформление, керамиката, скултурата, монументалната пластика и естетиката на градската среда. САЩ, Израел и Канада са част от страните, в които колекционери притежават негови творби.

Тримата импровизират виртуозно, както се видя на съвместната им изложба преди година. Техният стил на изява връща вкуса и образа на онази почти забравена бохема, която прави изкуство най-вече за собствено удоволствие, има винаги своята запазена маса в най-артистичните кръчми в града и може да превърне и най-сивия момент в безкраен празник. Всъщност точно тази способност прави изкуството им толкова непринудено и вълнуващо. Затова и названието на втората им съвместна изложба "Работно време" в галерия Арте звучи като иронична закачка с всяка излишна претенция или амбиция и в същото време като признание за това, че именно времето, преживяно с изкуството, е най-пълноценно и удовлетворяващо за тях.



Кирил Ямиков е роден е в град София на 15.10.1967 г. Завършва Национална художествена гимназия "Илия Петров" през 1986 г., а през 1994 се дипломира в Национална художествена академия "Николай Павлович" - специалност Стенопис при проф. Върбанов.
Още през студентските си години има самостоятелни изяви в галериите "Мати", "Библиотеката", "Стълбата", участва в международни пленери и изложби. Творческите му търсения са в областта на абстракционизма. Професионалната реализация на Кирил Якимов се свързва най-вече с дизайн и пространствено оформление на телевизионни студия. През 1999 г., художникът основава "Капител дизайн", която бързо се превръща в най-проспериращата фирма за телевизионни декори. Създава над 250 проекта, сред които новинарските студиа на водещите телевизии у нас, сутрешните блокове, декорите на "Стани богат", "Вип денс", "Станция Нова" и пр.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване