01/24/12 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Путин обещава и етнически мир

Плакат срещу Путин на митинга на 24 декември. Снимка: ридус

Гражданският мир и междуетническото съгласие предполагат постоянен диалог, “къртовска работа от страна на държавата и обществото”, изтъква руският премиер Владимир Путин в статия под заглавие “Русия: етническият въпрос, поместена в “Независимая газета”. В тази сфера са необходими “много фини решения, премерена и мъдра политика, способна да осигури “единство в многообразието”, пише Путин. “Необходимо е не само да се спазват взаимните ангажименти, но и да бъдат намирани ценности, общи за всички”, подчертава Путин.

Приказките, че се потискат правата на руснаците в Русия, означават, че “държавните структури не изпълняват преките си задачи - не защитават живота, правата и сигурността на гражданите”. Това дава възможност “да се паразитира върху темата за “етническото потискане на руснаците” и на обоснования обществен протест да се придава най-примитивната и вулгарна форма на междуетнически безредици. И същевременно по всеки повод да се шуми за “руския фашизъм”, смята Путин.

Според него “има пряка зависимост между нерешените социално-икономически проблеми, недостатъците на правоохранителната система, неефективността на властта, корупцията и конфликтите на етническа почва”. Премиерът призовава властите във всеки конкретен случай да си дават сметка за риска от прерастване на междуетническото напрежение в междуетнически конфликт, да разглеждат внимателно същината на проблема и да търсят отговорност от съответните структури - по възможност публично, но без да правят “прибързани обобщения”.

Не бива да се допуска “възможността да бъдат създавани регионални партии, включително в етническите републики. Това е директен път към сепаратизъм” и политиците, опитали се да търсят опора в националистически среди, трябва “незабавно да бъдат изключвани от изборния процес”, подчертава Путин. “Нужни и правилни стъпки” са обаче последните решения на властта, насочени към развитие на демократична многопартийна система в Русия, добавя той.

Същевременно е недопустимо в Русия да се появят “затворени, обособени етнически анклави”, в които криминални босове от съответния етнос и корумпирани властници да налагат свой собствен ред, “нарушавайки на първо място правата на самите мигранти”, пише премиерът.
Етническата престъпност в Русия е “проблем не само криминален, но и и проблем на държавната сигурност”, предупреждава той и предлага въвеждането на наказателна отговорност за нарушаване на миграционните правила.

Путин предлага също да бъде създадена федерална структура, която да отговаря за етническото развитие на Русия. Днес за тези въпроси отговаря министерството на регионалното развитие и текущите задачи “ги изтласкват на втори, дори на трети план, а това положение трябва да се поправи”, пояснява той.

Бъдещата структура не трябва да е обикновено ведомство, а “по-скоро колегиален орган”, който да взаимодейства директно с държавните ръководители и да разполага “с известни властови правомощия”. Етническата политика трябва да се разработва с участието на етнически и обществени сдружения, както и на традиционните религии в Русия, но “безспорно трябва да бъде запазен светският характер на държавата”, се казва в статията.

“Руският народ е държавообразуващ”; “великата мисия на руснаците е да обединяват, да спояват цивилизацията. С езика, културата, с “общосветовна отзивчивост”, по израза на Фьодор Достоевски”, посочва министър-председателят и кандидат за президент на Русия в изборите на 4 март.

Владимир Путин изтъква огромната роля на образованието за постигане на тази цел, както и на държавната политика в областта на културата, по-специално киното, телевизията и интернет. “По думите му “тук има какво да научим от Холивуд, десетилетия наред формирал ценностната система на американците”, отбелязва руската агенция.

Част от конкретните предложения на Путин “изглеждат горе-долу разумно. От друга страна, нещо подобно вече се е говорило - най-често с нулев резултат”, коментира статията електронният в. “Утро”. Основният проблем е, че Путин, съзнателно или от неразбиране, опростява някои твърде важни въпроси.

Той пише примерно, че “тъкмо върху корупцията процъфтява етническата престъпност”, която от правна гледна точка “с нищо не е по-добра от обикновените ...

Публикувана на 01/24/12 22:22 http://e-vestnik.bg/13728/putin-obeshtava-i-etnicheski-mir/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване