01/30/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

ACTA, PIPA, SOPA - нещо се затяга примка около интернет. Какво точно става?

Момент от многохилядния протест срещу подписването на ACTA в Полша. Снимка: Агенция Газета

България подписа ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Споразумение против фалшификатите в търговията), без някой да разбере какво става и какво точно е това.
Малко преди подписването в Токио, ФБР и новозеландската полиция арестуваха германеца Ким Дотком (виж тук) и затвориха неговия сайт Megaupload - един от гигантите в разпространението на филми и музика.

Дни преди това Гугъл, Фейкбук, Амазон и Уикипедия протестираха против ограничаването на свободата в интернет. Поводът бяха законопроектите PIPA и SOPA в САЩ. Някак тихомълком покрай тях се наредиха подписите под ACTA - международно търговско споразумение, срещу което вече се надига вълна в Европа и по света (виж тук stopacta.info).
И споразумението, и двата проектозакона в САЩ имат сходни определения и определят като престъпления много от обичайните действия в интернет на милиони потребители. Не става дума само за точене на филми и музика, както може да се предположи.
ACTA е международно търговско споразумение за защита на авторското право и за физически, и за дигитални продукти или услуги. На практика споразумението поставя под един знаменател фалшифицирането на стоки и споделянето на файлове в интернет. Например да произвеждаш, внасяш или продаваш „Ролекс” или „Адидас” менте е престъпление равно на споделянето на музика и филми в интернет. ACTA разширява дефиницията за интернет пиратство - за нарушение може да се смята разпространение на файлове с авторски права.

Подписът от страна на българското правителство е сложен в Токио от българския посланик там Любомир Тодоров. Решение за присъединяване към ACTA правителството взима през ноември. Няма никакво обществено обсъждане, няма обсъждане и между министрите. Приема се и това е. В началото на януари правителството формално е дало мандат на посланика в Токио да го подпише на срещата там.

Предвид дългогодишния авторитет на България като място, където масово се нарушават авторски права и няма санкции, правителството едва ли е имало много възможности да лавира и откаже да подпише споразумението. Но защо е скрило от обществото какво подписва?

Какво произтича от ACTA?

Това е споразумение, а не закон. Но на базата на това споразумение може да се изисква от българските съдилища и власти да предприемат действия, може да се постави изискване да се приемат вътрешни закони, съответстващи на ACTA. Какво конкретно следва?

- Според ACTA торент-сайтове и подобни технологии, които подпомагат за разпространението на съдържание, защитено с авторски права, могат да се определят като нарушение.
- ACTA дава възможност на носителите на права да изискат от интернет провайдърите да предоставят информация, с която да се идентифицират потребители, нарушаващи авторски права или подозирани за такова нарушение.
- ACTA определя като нарушение и скриването на реалния IP адрес зад прокси сървър.
- ACTA предвижда санкции за търговска дейност с разпространяване на пиратско съдържание, при което има пряка или непряка икономическа изгода. Тоест, ако торент сайтът е безплатен за потребителите, това се тълкува за индиректна икономическа изгода, защото той печели от реклами.

ACTA е насочена предимно към фалшификацията на физически стоки, но мерките в него срещу интернет пиратството могат да предизвикат остри социални сблъсъци в Европа, ако споразумението бъде гласувано от европарламента през юни. Дебатите, които започват, може да го спрат, но в общи линии големите европейски държави имат подобни закони или законопроекти, които са дори по-строги от ACTA. Например френския закон HADOPI дава възможност за спиране на достъп до глобалната мрежа на лица, нарушили авторското право.

Момент от многохилядния протест против ACTA в Полша

ACTA не е подписана все още от Германия, Кипър, Холандия, Естония и Словакия. Нито една от тези страни не дава основания да ...

Публикувана на 01/30/12 22:15 http://e-vestnik.bg/13778/sopa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване