02/01/12 23:58
(http://e-vestnik.bg/)

Чехия - безпомощна пред крадците на метали

Франс прес

Чех на средна възраст с отвертка се мъчи да свали меден плакет с Хипократовата клетва от стената на болница в Мост (на 80 км от Прага). За негов лош късмет обаче е заловен на местопрестъплението от полицейски патрул. Чешките власти обаче в повечето случаи не могат да излязат наглава с растящата армия от крадци на метали, произлизащи обикновено от бедни среди и привлечени от апетитните суми, които предлагат търговците на скрап.

“Всяка седмица имаме нови случаи”, оплаква се говорителката на полицията в Мост Людмила Светлакова. Този миньорски град е засегнат от преструктурирането и безработицата му е 15,6 процента, далеч повече от средното национално равнище от 8,6 процента.

Алуминиеви пътни табели, украси на надгробни камъни, капаци на шахти, тръби, кабели, но и църковни камбани и медни покриви - крадците не подбират. През 2008 г. полицията арестува трима мъже, които изтръгнали и откраднали неколкостотин метални надгробни плочи в памет на жертвите от бившия нацистки концлагер Терезин северно от Прага, с което нанесли щети за около 1,7 милион крони (67 000 евро). Те бяха осъдени на 3,5 до 4,5 години затвор.

Колекционер на железопътни експонати с изненада установил, че са му откраднали стар локомотив с тегло 24 тона. Двама престъпници го откраднали, като го вързали за конски впряг, след което го нарязали и го продали на парчета за по-малко от половината му стойност, оценена на 267 000 крони (10 600 евро). Друг локомотив е бил откраднат миналата година в железопътно депо в северна Бохемия.

Чешките железници плащат висока цена за безсилието на държавата да сложи край на този трафик на метали. Компанията СЖДС, която управлява железопътната инфраструктура, е понесла щети за 14 милиона крони (556 000 евро) през първите десет месеца на 2011 г. В западна Чехия 4-тонен метален мост на изоставена железопътна линия се е изпарил. На друга линия един влак бил принуден да спре и машинистът казал на пътниците да слязат преди последната спирка, защото електрическите кабели на линията са изчезнали.

Депутатите се опитаха през 2009 г. да възпрат “металната треска” със закон, който задължава търговците на скрап да установяват самоличността на продавачите. “Търговците на скрап може да бъдат глобени до 1 милион крони (39 700 евро) за незаконна дейност. Сериозността на проблема е пропорционална на растежа на цените на пазара за вторични суровини”, заяви говорителката на министерството на околната среда Михаела Йендекова.

Предлаганите от търговците на скрап цени понякога са твърде щедри и те често си затварят очите за произхода на предлаганите изделия - бентов шлюз, багер или метална противопожарна завеса от театър. В близост до Мост работи денонощно депо за скрап, където предлаганите цени са до 130 крони (5,1 евро) за килограм мед, до 105 крони (4,2 евро) за килограм месинг и до 32 крони (1,3 евро) за килограм алуминий.

Крадците на метали понякога раздават щастие - един сръндак, два елена и едно сърненце успели да избягат от сафари парк в Хомутов, северозападна Чехия, след като крадци отмъкнали оградата.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване