02/05/12 17:13
(http://www.klassa.bg/)

България се включва в борбата с нефтените разливи в Черно море

Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) ще разположи специализиран кораб за борба с нефтени разливи в българската част на Черно море, съобщи пресцентърът на транспортното министерство. Това става възможно, след като България стана участник в EMSA, което се посочва в отчета на Изпълнителна агенция „Морска администрация” (ИАМА) за дейността й през 2011 г. Досега единственият кораб в Черно море бе базиран на черноморския бряг край Румъния. За разполагане на втори кораб беше организиран търг, в който участваха български компании и фирми от Европейския съюз. След процедурата бе сключен договор за оборудване на кораб за борба с нефтени разливи, базиран в България. Плавателният съд Еnterprice, чийто оператора е фирмата BM GUST, ще бъде част от изградената и поддържана от EMSA мрежа от специализирани кораби в морските пространства на ЕС.
През миналата година беше изработена компютърно базирана програма за тестово изпитване, сочи още докладът на изпълнителната агенция. В централния офис в София и във всички регионални дирекции на „Морска администрация“ бяха оборудвани кабинети, включително с видеонаблюдение, за компютъризирано провеждане на изпити. Според експертите това ще даде възможност за елиминиране на човешкия фактор при изпитването и провеждане на перманентни сесии, което ще даде възможност на морските лица да се явяват на изпит по всяко удобно за тях време.
България става пълноправен член на Европейското сътрудничество на водните полицейски сили и вътрешните инспекторати по корабоплаване (AQUAPOL), се съобщава още в доклада. Дейностите на организацията са насочени в областта на вътрешното и морското корабоплаване, транспортната сигурност по вътрешните водни пътища и в района на пристанищата, както и борбата с престъпността. От българска страна да отговарят за задълженията, произтичащи от членството в AQUAPOL, бяха определени ИАМА и ГД „Гранична полиция”.
Агенцията подписа и договор за ползване на европейската система CleanSeaNet за сателитен мониторинг на нефтеното замърсяване и идентифициране на корабите замърсители между правителството на Република България и EMSA. Бе подписано и споразумение за взаимно признаване на свидетелствата за правоспособност по вътрешни водни пътища между правителството на България и Централната комисия за корабоплаване по Рейн.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване