02/05/12 17:22
(http://www.klassa.bg/)

Избират между КТБ и ПИБ кой да е изпълнител на фонда за саниране

Министерството на регионалното развитие трябва да избере изпълнителя на гаранционния фонд за саниране на стари жилищни сгради по програма „Регионално развитие“ днес. След отварянето на ценовите оферти на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Корпоративна търговска банка (КТБ), единствени участници в търга, стана ясно, че и двете финансови институции не спазват изискванията по отношение на сумата, която ще вложат те във фонда. Държавата ще вложи 13 млн. лв. от европейските пари в гаранционния фонд и основният критерий е кандидатстващите банки да инвестират същата сума в него. Съфинансирането, което предлага Първа инвестиционна банка, е 500 хил. лв., а офертата на Корпоративна търговска банка е за 1 млн. лв.
Сред основните критерии за избор на изпълнител е още лихвата по кредитите към крайните клиенти, на които фондът ще отпуска парите. Лихвата, на която ПИБ предлага да отпуска заемите, е в размер на основния лихвен процент (ОЛП) на Българска народна банка (БНБ) плюс 6,25% годишно. КТБ пък предлага лихва, равна на ОЛП плюс надбавка от 6,5 на сто. Основният лихвен процент, който е в сила в момента, е 0,18%, което означава, че ако сега някой тегли потребителски кредит за саниране от ПИБ, годишната лихва ще е 6,43 процента, а от КТБ - 6,68 на сто.
По така зададените критерии в обществената поръчка най-ниска цена за създаването на гаранционния фонд предлага КТБ от 2,852 млн. лв, а ПИБ – 2,880 млн. лв. Участниците се оценяват по точкова система, като с най-голяма тежест е критерият за годишните лихви към крайния потребител. Максималният брой точки по този показател, който финансовите институции могат да получат, е 40. По останалите критерии на конкурса КТБ води с 30 точки, а на второ място с осем точки по-малко остава ПИБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване