02/05/12 16:37
(http://www.klassa.bg/)

Колекционерските автомобили струват милиони, но са сигурна инвестиция

Аукционите за колекционерски автомобили превключиха на по-висока скорост в началото на 2012 г., смятат от Си Ен Би Си. Много специални и класически автомобили се появиха на пазара, като привлякоха вниманието не само на любителите, но и на инвеститорите. С няколко дребни изключения, цената на класическите коли в САЩ се е вдигала постоянно до 2008 г. След това обаче, както всички останали сектори в икономиката, пазарът е скочил върху спирачката, коментират експерти. Така част от моделите са загубили сериозна част от стойността си. Въпреки това сега започват да се отърсват от ръждата и отново да блестят с нова слава и, разбира се, цена. Някои от тях дори успяват да задминат нивата отпреди кризата. Както и при останалите инвестиционни инструменти, автомобилите също имат определени разходи като поддръжка, ремонт, застраховка, регистрация и съхранение. За разлика от тях обаче те притежават една специална възможност. Когато решиш – можеш да се качиш, да завъртиш ключа и да подкараш инвестицията си накъдето пожелаеш. Сред интересните модели могат да се намерят коли за всеки вкус.

1. 1933 г. Pierce-Arrow - Silver Arrow
Ако разполагате с поне 250 хил. долара, може да ги вложите в интересна кола от 1933 година. „Сребърната стрела“ е модел на Pierce-Arrow, които са били производители от Бъфало, Ню Йорк, и са действали в периода между 1901 г. и 1938 г. Когато за първи път този автомобил е бил представен през далечната 1933 г., цената му е била 10 хил. долара. Само 5 подобни коли са били направени, като от тях досега са останали едва три. Тази красавица от серията Salon Collection на аукционната къща Barrett-Jackson е продадена за 2.2 млн. долара.

2. 1981 г. DeLorean DMC-12
Ето една машина, която ще ви отведе „назад към бъдещето“ със скорост от 88 мили в час. Моделът от 1981 г. има корпус от неръждаема стомана и врати, които се отварят нагоре. В периода 1981-1983 г. са произведени едва около 8 хил. бройки от този автомобил. DeLorean DMC-12 може да струва между 20 хил. долара и 35 хил. долара, когато се предлага в много добро или отлично състояние. Този на снимката е изтъргуван за 39.6 хил. долара на аукцион, проведен на 18 януари.

3. 1975 г. AMC Pacer X
Придържайки се към филмовата тема, можете да вземете „Светът на Уейн“ за почти минимална цена. Не се смейте на модела от 1975 г. - AMC Pacer X, който се предлага от аукционната къща Barrett-Jackson. Широката рибна купа на колела е започнала вече да увеличава цената си. Този рядък модел Х все още гравитира в диапазона между 5 хил. и 8 хил. долара. Колата от снимката е продадена на аукцион в средата на януари за сумата от 11 550 долара, включително и комисиона.

4. 1977 г. Lincoln Continental - Mark V

Този модел от 1977 г. на Lincoln Continental - Mark V, е бил предложен невъзстановен и оригинален, без минимална оферта. Тази яхта на колела разполага с много дълъг капак, под който се крие специфичен и мощен двигател. Моторът на Ford-460 7.5L V8 е наистина уникален за ценителите. Друго предимство на тази лимузина е цената й. Тя струва между 7 хил. и 10 хил. долара. Автомобилът на снимката е продаден на аукцион през януари за 7.7 хил. долара, включително и комисиона.

5. 1967 г. Chevrolet Camaro Convertible
Chevrolet Camaro Convertible е старомодна кола от 60-те години с оригинален V8 двигател с голям блок с мощност от 375 конски сили. Американският кабриолет, който притежава такъв стил и мощност обаче, в никакъв случай не се продава евтино. Силно желаният, грамаден автомобил върви между 50 хил. и 80 хил. долара. Въпреки високата си цена всеки цент, даден за него, си струва. Колата от снимката е реализирана на аукцион за 32.2 хил. долара с комисиона през изминалия месец.

6. 1970 г. Dodge Hemi Challenger R/T SE
С 1970 г. Dodge Hemi Challenger R/T SE може сериозно да „изпилите“ гуми с мощ от 425 конски сили, скрити под капака. Освен това, тя ще пробие и голяма дупка в портмонето ви. Цената й може да започне от 200 хил. долара, въпреки че преди няколко години тя се търгуваше за около 250 хил. долара. Автомобилът от снимката е реализиран преди малко повече от две седмици за 198 хил. долара.

7. 1965 г. Ford Mustang
Не може да се споменават автомобили от 60-те години, без да се обърне специално внимание на най-оригиналната икона сред тях - Ford Mustang, модел 1965 г. Аукционната къща Russo and Steele продават един куп такива машини. Една такава, по-обикновена кола с твърд покрив, може да се използва за пътувания през уикенда. Тя ще бъде на съвсем достъпната цена в порядъка на 12 хил. до 18 хил. долара. Продадената на аукцион от 22 януари машина се е оказала далеч по-евтина. Тя е била изтъргувана за по-малко от 10 хил. долара.

8. 1959 г. Ferrari 250 GT LWB California Spider
Това рядко Ferrari е едно от 50-те, които въобще са били направени някога. То е едно зашеметяващо бижу. Допълнителен плюс е цветът. Не са много машините с тази марка, които са произведени бели. Това са няколко от причините Ferrari 250 GT LWB California Spider, модел 1959 г., да се откроява сред останалите автомобили. Очакванията са били този шедьовър да бъде продаден за сума между 3.4 млн. и 3.8 млн. долара. В действителност колата е била реализирана за повече от 3.9 млн. долара през януари.

9. 1955 г. Mercedes-Benz 300 SL - Alloy Gullwing
Този модел на Mercedes е в перфектно състояние за шоу за разлика от повечето други автомобили, които никога не са участвали в състезания. Освен че вратите на машината се отварят нагоре, тя има и естетически вид. За последните 5 години това е първият Alloy Gullwing, който е достигнал до публичен търг. Предполагаемата стойност на сребристата кола е била между 2.5 млн. и 3 млн. долара. Все пак интериорът й е издържан в шотландско каре. Автомобилът чупи рекорд с цена от 4.62 млн. долара.

10. 1963 г. Volkswagen Beetle Sunroof Sedan - Herbie the Love Bug
Тази филмова звезда носи известния номер 53, като аукционната къща, която се е ангажирала с нея, е Gooding & Company. Това е един от оригиналните автомобили, които са участвали в популярния филм на Disney - „Хърби“. Точно този се е снимал в „Хърби отива в Монте Карло“. Цената на Volkswagen Beetle Sunroof Sedan, известен също така и като Тhe Love Bug, се е очаквало да бъде между 75 хил. и 125 хил. долара. На 22 януари тя е била изтъргувана за 66 хил. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване