02/05/12 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Саркози бави заявката за втори мандат, но рискува да загуби

Френският министър Клод Геан предизвика бурна полемика във Франция с едно свое изказване, за което самият той твърди, че е извадено от контекста. Това, което подразни опозицията, разбира се, е, че министърът атакува конкретно левицата и нейния релативизъм.
Думите със сигурност щяха да си останат затворени в залата, където бяха изречени, ако ситуацията във Франция не бе предизборна. Още от миналата година обявилите се вече кандидат-президенти дебнат хищнически да се захванат за някоя реплика на противника си. Сега заподозряха силовия министър, който никога не е криел антиимигрантските си възгледи, в опит да се хареса на крайнодесния избирател, по традиция гласуващ за Националния фронт. Геан е говорил пред млади членове на Консервативната партия на президента и всеки припознава в думите му гласа на самия Никола Саркози. Който обаче все още се пази да обяви официалната си кандидатура за втори мандат. Да оставиш вместо теб предизборно да говорят министрите ти 80 дни преди вота, е доста удобно. Ако Саркози, а не Геан бе се произнесъл по този начин за по-висши и нисши цивилизации, бурята щеше да бъде със силата на ураган.
Но колкото и да бави обявяването на кандидатурата си, Саркози няма да избегне момента, когато трябва да се изправи пред французите и да каже защо иска втори мандат. Колкото по-рано го направи, може би по-добре, защото неговите съперници - социалистът Франсоа Оланд и крайнодясната Марин льо Пен - вече спечелиха повече привърженици, отколкото им даваха социолозите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване