02/09/12 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Девалвацията на беларуския Бащица

Росбалт

Лукашенко и Медведев на съвместни учения. Снимка: официален сайт

Беларуският президент все по-настойчиво се умилква на китайските инвеститори и описва страната си като плацдарм, от който да “пробият” в Европа. Пресметливите азиатци обаче се дърпат - рисковете надхвърлят изгодите засега. Щом един цар е петимен да сключва съюз с народа си срещу болярите, налага се да говори - много и шумно. И понеже парите винаги са по-малко от думите, думите неизбежно се обезценяват. Александър Лукашенко вече го усети изцяло: почти никой не спори вече с шумните му изявления, цитирани все по-рядко. И най-важното, те кажи-речи губят ефекта си върху партньорите от чужбина.

В края на януари беларуският лидер даде многочасово интервю на китайски медии. Въпроси задаваха агенция Синхуа, централната телевизия (Си Си Ти Ви) и в. “Женмин жибао”. “У нас няма забранени теми - като започнем от износа на калийни торове за страната ви и чак до създаването на космически спътник за Китай. Спектърът е огромен; по всички насоки вече знаем какво и как да правим”, посочи Лукашенко. “С никоя страна не напредваме в отношенията толкова бързо, колкото с Китай”, увери той.

Лукашенко извънредно често се среща с ръководството на КНР - фактически през две седмици. Чиновниците и бизнесмените от Небесната империя за него са безусловно важни персони: той лично посреща всеки гостенин от Китай и отказва да бъде заместен дори от премиера. Китайската компания “Джиили” например подписа инвестиционен проект, предвиждащ мащабно производство на нейни леки коли в Беларус - Лукашенко сам посрещна в Минск и бизнесмена Ян Цзян.

Освен това беларуският управник коментира действията на КНР в изказвания на международната арена - също много често и в твърде позитивен тон. Неотдавна например похвали пекинското ръководство, загдето е “опазило планетата от разруха”. “Кризата и сгромолясването започнаха от Америка, там все още тлеят тия процеси, не са ликвидирани. Вижте колко е държавният дълг на САЩ. Та това е инфлация на долара в цял свят.
Нещо много неизгодно главно за Китай, защото хем сте купили доста американски ценни книжа, хем и златно-валутните ви резерви са над един трилион. Имате цяло море от тия долари и естествено ви се ще доларът да е стабилен. И същевременно можете да сринете този долар, но сигурно няма нужда, нали можехте да го направите през миналата криза, но сте юнаци, опазихте планетата от разруха”, разпалено обясняваше скоро Бащицата.

Лукашенко забележително често се опитва да противопостави Пекин на Брюксел. Неотдавна пак заяви: “Ето, преди два дни бе понижен кредитният рейтинг и за тези държави. Демонстрации се ширят наоколо. А и това напрежение между Иран и САЩ. Вече се стига до петролно ембарго и тъй нататък. Добре че КНР не се присъедини”.

Всички тези изявления не са случайни. Лукашенко много силно се надява на подкрепа от Китай. Тя му е твърде необходима, както е притиснат между Кремъл, жадуващ за масова разпродажба, и Европа, която постоянно мърмори за човешките права. При всяко положение Китай е изгоден инвеститор и потенциално солиден партньор.

Първо, Пекин има пари и желание да ги инвестира. За голямо съжаление на Лукашенко с това днес не могат да се похвалят нито Европа, нито САЩ, нито Русия. Второ, Китай далеч не е така суров в общуването с Минск като Кремъл. Щом Небесната империя не е доволна от цената, искана от беларуските власти за един или друг актив, тя просто отказва сделката и диалогът е приключен.

Ако пък цената се види висока на Кремъл, той се мъчи да “издейства” такава, каквато му изнася - повишава цените на газа, въвежда експортни мита върху петрола, подкрепя (на думи естествено) европейските ценности, примерно правата на човека и т. н. И не бива да мислим, ...

Публикувана на 02/09/12 22:22 http://e-vestnik.bg/13878/devalvatsiyata-na-belaruskiya-bashtitsa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване