02/11/12 09:54
(http://e-vestnik.bg/)

По повод младежите от 70-те и 80-те, които са “за” шистовия газ

Момент от протестите срещу шистовия газ в София. Снимка: Евелина Маринова, Фейсбук

Опитвам се да разбера разделението, което настъпи в българското общество по повод мораториума върху шистовия газ. Интересна ми е не толкова позицията на официалните политици и няколкото “експерта”, защитаващи фракинга. Интересна ми е позицията на обикновени хора, които в коментари се обявяват „За” проучването и добива на шистов газ. Обикновено те са активни хора, по правило дясно мислещи и по презумпция недолюбващи ролята на Русия в България (за което имат своите легитимни основания).

Разговарях с такъв човек, в чиято демократична убеденост не се съмнявам. Той е публична личност и публично се обяви „За” проучването и добива на шистов газ в България. Най-искрено исках да разбера аргументите му. Оказа се, че освен основателното подозрение на младеж от 70-те и 80-те години към руската политика, другата му основна аргументация е, че българите са прости и лесно манипулируеми ПО ПРИНЦИП. Следователно - протестиращите срещу фракинга са такива.

Питах го дали е чел материали за фракинга, преди да си формира мнение. Отговори, че не е негова работа да чете специализирана литература, но и НЕ ВЯРВА, че протестиращите са чели. Отказа и да се запознае, ако аз му пратя, поради липса на време. Вярва, че щом технологията се прилага в САЩ, то тя не може да е толкова вредна.
Казах:

“Добре, след като аз съм се запознала с въпроса и съм си формирала мнение, аз нямам никакъв проблем публично да заявя - Осъзнавам най-страшното, в което ни обвинявате, а именно, че чрез протестите си работим за интересите на Русия. Отказвам обаче да приема обвинението, че ми се плаща за това. И в пълното съзнание, че забраната за добив на шистов газ на този етап може да е икономически неизгодна за България (което също е спорно, ако се отчитат дългосрочни перспективи), аз слагам на кантар от една страна по-евтин газ и от друга чиста вода и почва, и избирам чиста вода и почва.
А ти съответно можеш ли публично да заявиш, че в пълно съзнание с позицията си „За” добив на шистов газ, приемаш риска от замърсяване на подземните питейни води и почвата?”

Той отказа да се ангажира с такъв отговор и отново отказа да чете документи със същия аргумент - щом се прави в САЩ, значи не е толкова опасно…

Питам - какво прави една такава позиция обоснована и демократична?! Само фактът, че се поддържа от хора, които са мислели демократично за стандартите на 70-те и 80-те години достатъчен ли е?
Защо тези, иначе добронамерени и свободолюбиви хора, хора които сега са на водещи позиции в обществото, говорещи езици, добре образовани, пътували по света - защо тези хора не могат да прогледнат за новите реалности в света?! Да, страшно е да си енергийно зависим от Русия, половин Европа е така. Но какво ги прави толкова нечувствителни към околната среда?

Защо не могат да осмислят новите глобални заплахи и новата основа за сигурност, независимост и шанс за демокрация - а именно - да съхраним базисните си ресурси, ресурси, които гарантират оцеляването ни. Тези хора са до такава степен обсебени от правата, които са имали техните връстници на Запад през 70-те и 80-те години, а те са били лишени от тези права - да се изразяват свободно и да слушат рокендрол например, че ДНЕС сякаш нямат капацитета да приемат концепцията за правата на децата и още неродените.

Правата на консуматорската личност тук и сега са запълнили целия им капацитет за загриженост. Чудя се - по какво такава позиция и тази генерация се различава от това, в което ни обвиняват - а именно - че протестиращите срещу фракинга сме ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване