02/13/12 17:40
(http://www.klassa.bg/)

Еврото поскъпна срещу долара и йената

Еврото достигна двумесечен връх срещу долара, съобщи „Блумбърг“. Това се случи, след като премиерът на Гърция Лукас Пападемос получи подкрепа от страна на парламента за оспорваните икономически мерки. Те трябваше да бъдат приети, за да може държавата да получи втория спасителен пакет. Единната валута също напредна и спрямо йената и британската лира. След решаващия вот в южната ни съседка за намаляване на разходите сега всичко е в ръцете на финансовите министри от еврозоната, които тази седмица трябва да вземат решение дали да стартират международния спасителен план. Австралийският долар засили позицията си, преди доклад да покаже, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали през последния месец. Всичко това води до засилено търсене на по-високодоходни активи.
Много оптимизъм се излива на пазара, след като всички очакват, че Гърция ще бъде в състояние да намери пари, за да избегне фалит, коментира Лий Хардман, валутен стратег в Bank of Tokyo-Mistubishi UFJ, Лондон. Все още проблемът е далеч от разрешението си, а печалбите на еврото ще бъдат краткосрочни, добави експертът.
Единната валута поскъпна с 0.4% до 1.3255 долара, след като докосна равнище от 1.3322 долара на 9 февруари. Това беше своеобразен връх след 12 декември. Еврото напредна и с 0.5% до 102.94 йени, както и с 0.1% до ниво от 83.87 британски пенса. Европейските пари поскъпнаха срещу долара с 2.2% тази година. Японската валута промени слабо курса си до равнище от 77.68 йени за долар. Австралийският долар спечели 0.8% до цена от 1.0754 долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване