02/15/12 18:59
(http://www.klassa.bg/)

Китай няма да разпродава европейски суверенен дълг

Пекин обеща да инвестира в европейски спасителни фондове и да продължи да държи активи на региона, с което предизвика поскъпване на юана и азиатските акции заради засилените надежди, че проблемите със суверенните задължения ще бъдат преодолени.
„Китай винаги ще се придържа към принципа си да притежава активи на ЕС“, заяви вчера управителят на централната банка Чжоу Сяочуан. „Ще участваме в разрешаването на дълговата криза на еврозоната“, заяви той, с което повтори коментарите на премиера Вън Цзябао от предния ден.
Твърденията послужиха като стимул за европейските финансови министри, които засилват натиска върху Гърция да извърши бюджетни съкращения в замяна на втори спасителен план. За Китай залогът е да помогне за стабилизирането на най-големия си експортен пазар на фона на световен икономически спад, който сви бизнеса на китайските износители.
„Вън и Чжоу предоставят най-добрата подкрепа, която Китай може да предложи сега, а именно уверенията, че няма да намалят европейските активи, които притежават, и че ще закупят европейски облигации, за да помогнат за стабилизирането на пазарното доверие“, заяви Шън Цзянгуан, базиран в Хонконг икономист от Mizuho Securities Asia Ltd., който преди това е работил в Европейската централна банка. „Кога и колко ще купи Китай, зависи от неговата стратегия за валутни инвестиции, т.е. когато сметне ценообразуването и обменния курс за изгодни.“
След изявленията фондовият индекс MSCI Asia-Pacific Index отбеляза ръст от 1,6% до обедната търговия в Токио, като така се насочи към най-голямото си увеличение за месеца. Еврото поскъпна с 0,2% до $1,3165, което беше първото повишение на стойността му от четири дни насам.

„Искрено и твърдо“

Изказванията на Чжоу дойдоха ден след като премиерът Вън Цзябао заяви, че страната желае „да се включи по-задълбочено“ в разрешаването на кризата с дълга на Стария континент, въпреки че регионът трябва да покаже по-ясно как работи, за да стабилизира финансите си.
„Желанието на Китай да помогне на Европа да се справи с проблемите с държавния си дълг е искрено и твърдо“, заяви Вън по време на съвместна пресконференция в Пекин с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй.
Ван Ромпуй заяви, че приветства интереса, който Китай демонстрира по отношение на инвестициите в европейски държавни облигации и в спасителния фонд на региона. Междувременно финансовите министри от ЕС бяха разкритикувани за призива си по време на телеконференция, с който притискат Гърция да направи повече, за да получи втори пакет спасителна помощ.
„Очакваме тези силно задлъжнели страни да подобрят фискалната си консолидация, да съкратят дефицитите си и да намалят дълговия риск на фона на състоянието, в което се намират“, заяви Вън. „Надяваме се, че ЕС скоро ще постигне вътрешен консенсус, ще вземе политическо решение и ще даде на международната общност по-ясно и по-силно послание за планираните политики.“

Правилното време

Бразилия, Русия, Индия и Китай са позитивно настроени към финансиране на Европа, но ще трябва да изчакат правилното време и възможност, коментира Чжоу. Той се закле, че нацията няма да намали вложенията си в еврото. „Ние твърдо подкрепяме всички мерки, предприети от Европейската централна банка за подпомагане развитието на европейските страни“, каза той и потвърди коментарите на Вън, че Китай е уверен в еврото и способността на региона да разреши дълговите си проблеми.
„Китай винаги ще се придържа към принципа да влага в активи на държавни дългове на ЕС, например чрез МВФ и Европейския фонд за финансова стабилност, както и Европейския механизъм за стабилност“, каза Чжоу. Китай беше увещаван от европейските лидери да финансира временния Европейски фонд за финансова стабилност и предшественика му, Европейския механизъм за стабилност.
Китай може да избере три начина за помощ: централната банка, China Investment Corp., суверенния фонд на страната, и банки, включително Китайската банка за развитие и Китайската външнотърговска банка, каза изпълнителният директор на централната банка.
Въпреки това Китай се надява на повече „иновации“ от Европа за осигуряване на по-доходоносни продукти, които „наистина да са привлекателни“ за китайските инвеститори, каза Чжоу, повтаряйки мнението на премиера Вън.
Китай, който притежава най-големия запас от чуждестранна валута в света от $3,18 трилиона, спомена преди, че иска да разнообрази вложенията си от американските доминирани от долара активи. Страната не обявява публично разбивката на активи в резерва си. Правителството обмисля инвестиране в Европейския фонд за финансова стабилност и Европейския меанизъм за стабилност чрез МВФ, каза Вън на 2 февруари след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Пекин. Експерти казаха преди това, че са им нужни повече подробности около плана, за да инвестират във фондовете.
Moody’s Investors Service понижи кредитния рейтинг на шест европейски страни от 13 февруари, включително Италия, Испания и Португалия, и каза, че може да лиши Франция и Великобритания от техните ААА рейтинги, оправдавайки се с европейската дългова криза. Кредитният рейтинг на Испания беше смъкнат до А3 от А1 на 13 февруари, този на Италия от А2 на A3, а на Португалия от Ба2 на Ба3, всички с негативни оценки. Рейтингите на Словакия, Словения и Малта също бяха понижени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване