02/16/12 18:54
(http://www.klassa.bg/)

Близо 3 млрд. евро са приходите от туризма за 2011 г.

Приходите от туризма за 2011 г. са близо 3 млрд. евро, което е 4% ръст спрямо 2010 г. Ръстът при туристите пък е 6 на сто, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на 29-ото международно туристическо изложение „Ваканция и СПА ЕКСПО“. Според него новият подход е в промотирането на България като целогодишна туристическа дестинация. В съвременния туризъм вече не е достатъчно да предлагаш красива природа. Представата ни за устойчиво развитие на туристическия бранд „България“ е в комбинацията на всички продукти, посочи Трайков. През 2011 г. вложените средства в национална туристическа реклама са със 120%, или близо 22 млн. лв. повече отколкото в предходната година. За настоящата 2012 г. са планирани 4 млн. лв. допълнително. Очакваме добър сезон и през лятото, увеличават се чартърните полети до черноморските ни курорти. България вече предлага безвизов режим за притежателите на валидни шенгенски визи, заяви Трайков и допълни, че туристическият бранш е един от не многото, които продължават да се справят добре в условията на криза. В съобщение от Industry watch, по предварителни данни на Евростат, страната ни е посочена на първо място по ръст на посещенията на чуждестранни туристи в ЕС през последната година.
Тридневното изложение „Ваканция и СПА ЕКСПО“ се провежда под патронажа на МИЕТ със съдействието на Столична община и в сътрудничество с всички браншови организации в областта на туризма в България. Тази година участват 280 фирми и организации от 16 държави. В съпътстващата програма участниците имат възможност да се запознаят с нови идеи и визии, представени в над 50 дискусии, кръгли маси, конференции, атракции и конкурси. Според Трайков ограниченията на тютюнопушенето няма да доведат до намаляване на туристите. На въпрос за конкуренцията между България и Гърция, Трайков заяви, че туристическият продукт на двете страни се допълва взаимно. По думите му, ние можем да предложим характерната ни кухня, красиви плажове и всичко, което сме съхранили от природата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване