02/17/12 22:42
(http://e-vestnik.bg/)

Свободи и несгоди в Либия година след бунта

Ройтерс

Собственикът на бижутерски магазин в Либия Хасан ел Кекли бе свикнал да внимава какво говори по телефона със семейството и приятелите си.
Всяка критика срещу режима на Муамар Кадафи бе извън границите на позволеното заради опасенията, че служители от силите за сигурност, които подслушват телефона му, могат да дойдат в дома му и да го арестуват. “Преди се страхувахме да кажем каквото и да било”, заяви 35-годишният Кекли. “Сега мога да говоря за всичко.”

Една година след началото на бунта, който свали Кадафи, либийците се наслаждават на преоткритата си свобода след почти 40 години авторитарно управление. Протестиращи редовно излизат по улиците, за да изразят гнева си по редица въпроси - от призиви за изплащане на закъснели заплати и отстраняване на мениджърите на държавни компании до насърчаване на правата на жените. Промяната е драматична. При полицейската държава на Кадафи гласовете бяха заглушавани, дори и у дома.

“Сега е точно като в Хайд парк в Лондон. Хората най-накрая могат да говорят открито”, заяви 62-годишният Ибрахим, уличен продавач в Триполи, след което допълни “Но някой слуша ли?”.

Въпреки че, вкусът на свободата е сладък, новата епоха в северноафриканската страна започна неубедително. Животът на обикновените хора се подобри след осеммесечната натовска кампания срещу Кадафи и последващите месеци хаос, но политическите тревоги и опасенията в областта на сигурността изобилстват преди първите свободни избори в страната през юни.

Опитвайки се да изгради демократична държава, управляващият Преходен национален съвет се стреми да наложи властта си в изобилстваща от оръжия страна и да създаде функционираща национална полиция и армия. Тежко въоръжени милиции запълниха вакуума, разпокъсвайки страната на местни феодални владения. Техните бойци твърдят, че са лоялни на Преходния национален съвет, но отговарят единствено на своите командири. Често влизат в сблъсъци заради спорове кой контролира даден квартал.

Лесният достъп до огромно количество оръжия, останали след войната, е сериозен повод за тревога, докато либийците се опитват да се върнат към нормалния живот. Жителите на Триполи съобщават за нападения срещу автомобили и грабежи, както и за превръщането на дребни спорове през последните седмици в истински престрелки.

“Страхувам се да изляза през нощта”, заяви 32-годишният жител на Триполи Мунер Юнес, който работи в корабоплаването. “Има толкова много въоръжени лица по улиците”, отбеляза той. Показателна за нестабилността в столицата е двучасовата престрелка по-рано този месец между противникови милиции за луксозна къща на плажа, използвана преди за казарма. В хаоса можеше да се видят мъже, които бягат по плажа с кашони, пълни с муниции, изнесени от къщата.

“Кажете им да не ме измъчват”

Бунтовническият премиер Махмуд Джибрил предупреди, че Либия се изправя пред “вакуум във властта”, който може да бъде експлоатиран от чуждите сили със или без участието на групи в страната. “Ситуацията е такава, че нямаме държава, национална армия, полиция, апарат за национална сигурност. Това означава, че онези по улиците контролират положението”, изтъкна Джибрил. “Собственото ми тълкуване на ситуацията е, че трябва да положим усилия, за да обединим народа”, допълни той.

Либийските жени се оплакват от постоянен тормоз и твърдят, че в нова Либия, където ислямистите имат повече свобода да изразяват вижданията си, онези, които избират да не носят ислямската забрадка, сега са критикувани от чужденци. “Жените са спирани и питани защо не носят хиджаба”, заяви 25-годишната студентка Мадждулин Абида, която организира малък протест за правата на жените. “Чувстваме се незащитени.” По време на шествието пред кабинета на премиера младите жени носиха плакати с надписи: “Не ми казвайте какво да нося, кажете им да не ме тормозят”.

Частните тържества също бяха намалени от съображения за сигурност. Докато преди женските партита преди сватбата продължаваха до рано сутринта, сега някои гости решават да си тръгнат по-рано. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване