02/19/12 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

Замлъква ли “Ехото на Москва”?

Либералната радиостанция “Ехото на Москва” винаги се е откроявала в строго контролирания руски ефир. Въпреки че две трети от нея е собственост на “Газпром медиа”, филиал на руския държавен газов гигант, тя излъчва остро критични материали към Кремъл и кани гости, включени в черния списък на държавната телевизия.

Тази свобода е под заплаха. Дългогодишният главен редактор на станцията Алексей Венедиктов е на път да загуби мястото си в управителния съвет, същото важи за двама независими членове. В новия управителен съвет журналистите ще бъдат заменени от директори, а едно независимо място ще бъде заето от някогашен съученик на приключващия мандата си руски президент Дмитрий Медведев.

Венедиктов ще остане главен редактор, но управителният съвет ще следва държавните указания, което прави по-лесно неговото уволнение. “Газпром медиа” казва, че става въпрос просто за реорганизация в компанията, но при сегашната политическа обстановка това звучи неправдоподобно.

Кремъл толерира “Ехото на Москва” като отдушник за недоволната интелигенция, а също като полезен инструмент за отхвърляне на критиките на Запада, че липсва свобода на словото. “Ехото” беше също така покровителствано от някогашния и бъдещ президент Владимир Путин, който често канеше Венедиктов на медийни срещи. Техните отношения са като връзка между авторитарен лидер и мъдър глупак, на когото е разрешено да говори истината. Това правеше Венедиктов почти недосегаем.

В този смисъл “Ехото на Москва” беше не само институция за либералната интелигенция, а и комуникационен канал за Кремъл. Но след съмнителните избори за Думата през декември превръщането на “Ехото на Москва” в един от медийните ресурси на протестиращите подложи Венедиктов на нов натиск. Медведев очевидно е поискал той да бъде уволнен. Вместо това Венедиктов беше поканен да зададе трудни въпроси на Путин в излъчено по телевизията телефонно интервю.

Сега изглежда, че Путин оттегля своето покровителство. На неотдавнашно събиране на главни редактори на национални медии той публично обвини “Ехото на Москва”, че действа в интерес на Америка “и го залива с помия от сутрин до вечер”. Той може би е бил най-силно обиден от отказа на Венедиктов да подкрепи президентската му кандидатура, както направиха някои други руски главни редактори и знаменитости.

“Нямаш ли ми доверие? Защото аз ти имам доверие”, казал раздразненият Путин на Венедиктов. Както обясни Венедиктов, Путин не е дал заповед за преследване срещу него или “Ехото на Москва”. Но публичните му критики бяха зелена светлина за тези, които горят от желание да разкъсат медийния пазар във време на политическа несигурност.

БТА

Публикувана на 02/19/12 22:39 http://e-vestnik.bg/13968/zamlakva-li-ehoto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване