02/21/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Петролното ембарго срещу Иран е благодат за Русия

в. Ню Йорк таймс

От месеци Русия се противопоставя на идеята за налагане от Запада на петролни санкции на Иран. От новите заплахи за износа на ирански петрол обаче може да има поне един печеливш и това е Русия.

Руската петролна промишленост вече извличаше изгода от по-високите световни цени на петрола заради напрежението около Иран още преди Техеран да повиши залозите в сряда (15 февруари), като заплаши да спре доставките на петрол за шест европейски държави*.

Сега, независимо дали Иран ще изпълни своята закана незабавно или Европа ще наложи планираното от по-рано ембарго на иранския петрол това лято, Русия може да се възползва по-пряко. Нейните петролопроводи са в готовност да снабдят потребителите, склонни да платят по-висока цена, със сорт петрол, който прилича много на иранския.

Русия е най-големият производител на петрол в момента, като добива около 10 милиона барела на ден - малко повече от Саудитска Арабия. Тя изнася 7 милиона барела на ден. По-голямата част отиват за потребители в Европа и Азия.

За руските петролни компании като Роснефт и Лукойл, и руско-британското смесено дружество TNK-BP международното напрежение, което започна да се покачва през есента на миналата година заради развитието на иранската ядрена програма, бе манна небесна.

Анализатори изчисляват, че опасенията около Иран са добавили между 5 и 15 долара за барел към световните цени на петрола, което се равнява на 35 милиона до 105 милиона долара допълнително на ден за руската петролна промишленост. А данъците, които руското правителство е събрало от тези продажби, пък са неочаквана политическа благодат за премиера Владимир Путин в момент, когато той води предизборна кампания за своето завръщане на президентския пост.

Допълнителните пари помагат за още по-голямо субсидиране на вътрешното потребление на електроенергия, като по този начин смъква инфлацията. “Това е добре за Путин”, обобщава Джеси Мърсър, анализатор на петролния сектор в Хюстън, който работи за PFC Energy. “В Съединените щати, когато цената на петрола отива нагоре, рейтингът на президента отива надолу. В Русия е обратното.”

Повишаващите се цени на петрола, разбира се, са благодат за всеки производител. Русия обаче има особено предимство: петролопроводна система, която може да снабдява традиционните клиенти на Иран както в Европа, така и в Азия. В зависимост от това накъде духат геополитическите ветрове, тя е в състояние да коригира количеството петрол, което насочва в източна и западна посока.

Нещо повече, основният сорт петрол, изнасян от Русия - уралският смесен суров петрол - е подобен на иранския и търсенето му вече нараства като алтернатива за европейските рафинерии.По тази причина цената на уралския смесен суров петрол нараства още по-бързо, отколкото световните цени като цяло. През декември той струваше с два долара по-малко за барел в сравнение с Брент от Северно море. Сега и двата сорта се търгуват за по около 119,50 долара за барел, казват енергийни анализатори.

Шестте държави, чиито доставки Иран заплаши в сряда да спре, са следните в низходящ ред според обема на купуваните количества: Италия, Испания, Франция, Холандия, Гърция и Португалия. Техеран не обясни защо е избрал тези страни, а е пренебрегнал по-големи потребители като Германия.

Всички тези шест държави обаче така или иначе вече планираха да спрат да купуват ирански петрол през лятото, в съответствие с ембаргото, което Европейският съюз реши през януари да наложи на Иран от юли. При регистрирания неотдавна пик на доставките ЕС е купувал между 500 000 и 660 000 барела ирански петрол на ден, по данни на PFC Energy.

Ако европейските санкции влязат в сила, цените на петрола могат да се повишат още повече - с между 7 и 13 долара за барел над сегашното си равнище - според прогнози на компанията за консултации в петролния сектор Wood Mackenzie от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване