02/21/12 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Сула издаде в книга “Дзен и изкуството да си обършеш гъза” + още хитове

Христо Гърбов чете откъси от книгата на премиерата в столичния бар “Библиотеката”. Отзад авторът (вляво) и Искрен Пецов (вдясно) акомпанират на китара. Снимка: Булфото

Известният блогър Иван Стамболов - Сула издаде в книга някои от забележителните си текстове от блога sulla.bg. Книгата със заглавие “Сула в огледалния свят” е издадена от издателство “Сиела” и вече се продава по книжарниците. Иван Стамболов е работил като сценарист в радиото и телевизията, а от 15-ина години е в рекламния бизнес. Има собствена пиар и рекламна агенция и поддържа един от най-четените блогове в българския интернет. Това е втората му книга след “Безобразна поезия”, 2007 г.

Както Стамболов сам казва за себе си, той е независим дегустатор, гурман, егоцентрик и наглец. Харесва австрийската музикална предкласика и германските овчарски кучета. В свободното си време се занимава с реклама и медийни консултации, като предпочита да харчи парите на другите. Потомствен политически скептик, не е сигурен, че историческата съдба на България през ХХ век беше съвсем справедлива.

Миналата седмица беше премиерата на книгата му в столичния бар “Библиотеката”, където актьорът Христо Гърбов чете откъси за радост на събралите се стотина почитатели на автора.

Ето тук един от шедьоврите му, който обиколи Фейсбук, блогове, форуми и българския интернет:

Дзен и изкуството да си обършеш гъза

Тоалетната хартия “Милде” ме тегли по-здрава от корабно въже. С нея съм в нещо като интелектуална надпревара (виж тук), в нещо като яростно съревнование на идеи и изобретателност, където аз се правя на много умен и духовит, но хартията винаги ме захлупва с мащаба на идиотската си гениалност.

“Милде Коледа”

Когато по Коледа целулозното бърсало се появи във вида Milde Christmas (Тоалетна хартия “Рождество Христово”), аз се приготвих по Великден да посрещна Milde Easter (Тоалетна хартия „Възкресение Христово”). Така беше логично, това беше нормалният път на безумието, но безумието често е склонно да надскочи самото себе си.

Вместо хартия „Възкресение”, „Успение” или „Преображение”, “Милде” предложи хартия „Дзен”*, с което за пореден път ме хвана неподготвен и накара възхищението и завистта ми да избухнат в ярки искри! След като цял сезон си трихме задниците с клерикалните тайнства, сега вече можем да ги забърсваме с Дзен – най-интелектуалната и същевременно нерационална форма на будизма, за която Дайсецу Тейтаро Судзуки казва: „Практиката на дзен има за цел да отвори окото на душата…” Питам се: кое е нашето „око на душата”, къде се намира то и как можем да си го отворим? Вижда се, че един от предлаганите начини е с тоалетна хартия.

Много е важно за една тоалетна хартия, освен мека, да бъде и здрава, защото иначе рискуваш да си бръкнеш с пръст в „окото на душата”. Здравината е особено важна за хартията “Емека”, която впрочем, както и “Милде”, достига на пазара (а оттам и в нашите параклиси за медитация с две нули на вратата) с любезното съдействие на Фикосота Синтез (виж тук) – „млада бързо развиваща се компания, производител на препарати за почистване на дома и препарати за грижа за тялото”, която казва за себе си: „Нашата мисия е Вашето удовлетворение”!

“Милде “Дзен гардън”

Виждате ли, не само сатори (просветлението на дзен-будистите), но и мисията на магистралните проститутки е припознала напредничавата тоалетна харния, с която аз съм в интелектуално съревнование. Но това е тема на друг разговор. Тема на друг разговор е и вманиячеността на двете хартии (”Милде” и “Емека”) към мекотата – “Емека” е „мека” + „е”, “Милде” е „mild ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване