02/22/12 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Ивайло Знеполски: Живков провеждаше сталинската линия

Проф. Ивайло Знеполски. Снимка: Невена Борисова

Какво трябва да е мнението ни за комунизма? За църквата? Прехода? Защо сме такива? Откъде би дошла промяната и резонна ли е надеждата, че младите хора ще са генераторите й? Човек започва разговора с проф. Ивайло Знеполски с тайната мисъл, че ще открие отговори на въпроси, останали спорни и неразрешени от няколко поколения днес.

А въпросите са закодирани между редовете на многото съдби на имигранти, пенсионери, млади хора, тепърва навлизащи в общество, търсещо историческите си истини. Професорът с бяла коса коментира привидно спокойно неуспехите и предизвикателствата пред нас, въпреки горчивината от неуспеха за определени реформи по време на управлението му като министър.

Проф. Ивайло Знеполски е философ, културолог, изкуствовед, филмов критик. Роден през 1940 г. той е бил министър на културата в две правителства – на Любен Беров и в служебния кабинет на Ренета Инджова. Днес е университетски преподавател и директор на Института за изследване на близкото минало.

- Какви са целите, които институтът си поставя в момента?

Арт инсталация от соц атрибути пред Националната художествена галерия. Снимка: Изгубена България - lostbulgaria.com

- Основната ни цел е да съберем колкото може повече автентична информация за периода на комунизма, т.е. не само се възползваме от отварянето на архивите. Искаме и да създадем голяма информационна банка с лични свидетелства. Защото изследването на един период не може да се опира само на официални документи, пък били те и засекретени. Трябва да търсим пресечната точка между официални свидетелства, архиви и индивидуални преживявания по време на комунизма. И затова се съсредоточаваме върху създаването на голяма информационна банка на лични истории. Години наред правим антропологични разговори и анкети. Те са с хора от различни слоеве на обществото, различна възраст, които имат опит, които споделят.

- Какви са тези хора?

- Това са от най-обикновени хора до хора, които са били в ръководството на държавата, с партийни функции. Искаме да чуем както поддръжници на режима, така и хора, които са били обект на репресии, с тежка фамилна или лична съдба. Не правим специална извадка, искаме да видим какво показва спектърът от хора, защото искаме да си обясним не само политическия характер и престъпленията на режима, но и социалната му база и подкрепа. Занимаваме се и с преки свидетелства – автентични дневници, документи, биографии. Имаме и програма за стимулиране на тази дейност. Периодично обявяваме конкурси, на които хората са стимулирани от наградите. Това са често възрастни хора, с богат опит, живели дълго, които най-често сега са в тежка финансова ситуация. Вече втора година обявяваме седем награди по хиляда лева. Имаме и допълнителни бонуси за откупуване на автентични фотографии и документи.

- Колко са средно желаещите да участват?

- Миналата година имаше около 50 желаещи, преди време бяха над 80 души. От предишните конкурси издадохме два тома „Това е моето минало”, които са великолепно свидетелство за епохата - по-добро от 90 % от написаното за това време от професионални автори.

- Какво трябва да е мнението ни на миналото? Коя трябва да е консенсусната гледна точка за комунизма, националната истина?

- Вижте, има една голяма заблуда. Първо, оценката на един режим се прави на базата на основната политическа характеристика на режима. Има два основни компонента – режим и общество. Обществото при всички режими има функции, които никой режим не може да измени – трябва да работиш, да се трудиш , да акумулираш ценности. Разбира се, режимът регулира този процес, но не може да го отмени. Това, което се създава, което се формира като културен продукт, е контролирано от режима, но е създадено от обществото. Следователно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване