02/23/12 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Ивайло Знеполски: Солидната основа за нов морал беше разпиляна. Трябва отново да се гради

Проф. Ивайло Знеполски. Снимка: Невена Борисова

Продължение - виж Проф. Ивайло Знеполски: Живков провеждаше сталинската линия

Проф. Ивайло Знеполски е философ, културолог, изкуствовед, филмов критик. Роден през 1940 г. той е бил министър на културата в две правителства – на Любен Беров и в служебния кабинет на Ренета Инджова. Днес е университетски преподавател и директор на Института за изследване на близкото минало.

- Какво смятате за възможността на политиците да генерират промени сега? Ясно е, че не остана много доверие в синьото. Въобще, оптимист ли сте за политическия живот у нас тепърва?

- Нямам никакъв друг избор, освен да бъда оптимист. И мисля, че рано или късно партиите ни ще получат стабилност, страстите ще улегнат… И ще останат дискусии за магистралните проблеми, както е в Германия и Швеция. Което има и своите нови проблеми. Когато политиката се сведе преди всичко до дискусията около икономическите проблеми, тя губи от страстта и привлекателността си, става прекалено техническа.

За едно нещо сме съгласни от всички страни, и отляво и дясно – за оценката за най-лошия момент при управлението на Жан Виденов. Не поради причина, че Виденов е бил най-слабият политик, а просто конфигурацията тогава беше такава - подмолната власт, кредитните милионери и кандидат-олигарсите, които имаха много неща за разпределяне, те провалиха правителството и самия Виденов. Тогава възрастните хора се озоваха с по 2-3 долара пенсия…

- А какво може да е източник на промяна на политическия живот, за по-отговорни, реформаторски политици? Това естествена смяна ли ще е, или хората биха оказали натиск. Откъде би дошла промяната?

- Нужни са примери. Все още има голяма инерция на робуване на масата и масовия човек, че колективът, всички ние, нещо трябва да направим. Струва ми се, че голямата промяна би могла да дойде от индивидуалния пример, кауза. Можем да видим, че големите харизматични фигури са движели историята, а за съжаление не масите.

Надявам се на появата на силни политически фигури, които искат да инвестират много в етиката на политиката, работа в полза на страната, на хората, на промяна на ситуацията. Това може да са водачи в отделни сфери, за които отговарят. И те трябва да са по-морални. И историята дава такива примери за кметове на София, държавници, които имат голям принос. Надявам се, че новата ни история ще създаде такива фигури, които няма да бъдат водени само от свои или партийни интереси.

- От новото поколение ли ще са те?

- Откъдето дойдат. Всичко тече, постоянно се преливат и поколенията. Не мога да кажа, че ще бъдат 19-годишни и ще донесат този морал и кураж. Тези хора може да са от различни възрасти. Но трябва все пак да са натрупали известен опит.

- Какво смятате за клишето, че младите хора са носители на промяната. Възможен ли е този феномен в обществото ни, има ли го?

Опашка за хляб в София през 1991 г. Снимка: Изгубена България - lostbulgaria.com

- Аз не вярвам в тези поколенчески механизми на обновяването, защото няма откъде да дойдат различните млади хора, те се формират в сегашното общество. И мисля, че има възпроизвеждане, може би с малки отклонения в положителна посока, на стереотипите на обществото. Има възрастни поколения, възпитаващи младите в духа на ретроградното, а други ги развращават, корумпират. Например младите български журналисти, които, попаднат ли в българските ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване