02/23/12 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Внасят над 51 хил. подписа срещу шистовия газ в парламента

Над 51 хиляди подписа ще бъдат внесени днес в Народното събрание срещу добива на шистов газ у нас. Това казаха вчера хората от гражданската инициатива, която е против добива на газ чрез неконвенционални методи. Днес председателят на парламента Цецка Цачева ще приеме тяхната петиция. От неправителствената организация очакват Цачева да изпълни обещанието си и да включи хора от инициативата в експертните работни групи, които ще дебатират за и против технологията.
Според Мариана Христова политиците не са изпълнили повечето от обещанията, които дадоха след масовите протести на хората срещу опасната технология. Единствено бе коригирано българското законодателство в съответствие с евродирективата, която изисква да се прави екологична оценка дори и на проучванията за бъдещите сондажи. Добивът на шистов газ се извършва след пробиване на хоризонтален сондаж на голяма дълбочина, в които се правят взривове и впоследствие се вкарват различни химикали. От инициативата настояват да се обявяват тези химикали, защото част от тях са токсични и замърсяват земните недра.
Организацията поиска да се преработи или отхвърли законът за съхранение на въглеродния диоксид в земните недра. Според Борислав Сандов съхранението е по-опасна технология и от добива на шистов газ. За да се задържи въглеродният диоксид под земята в течно състояние, се изисква много енергия, а при проблеми той лесно може да “бликне” и да замърси територията около сондажа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване