02/23/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Милиарди се крадат в провалената държава Сомалия

Ройтерс

Сомалийски ислямисти. Снимка: панафрикан

Животът станал по-лесен за търговеца Сиад Хюсеин, след като сомалийските ислямистки бунтовници се изтеглят от столицата. Той вече не трябва да плаща джихадистка такса, нито пък трябва да гледа как снаряди избиват клиентите му.

Малка благодат, каза Хюсеин на оживения пазар “Бакара” в столицата Могадишу, която е под контрола на правителството, откакто групировката Аш Шабаб изтегли бойците си от града през август под натиска на африканските войници, слагайки край на почти ежедневния артилерийски обстрел.

Но последните успехи в сферата на сигурността в сомалийската столица, където от взривените къщи пълзят лози и под някога величествените колониални фасади стоят жертвите на глада, не бяха съпътствани и от политически напредък - главоболие за чуждите сили и регионалните съюзници.

По-рано този месец при посещението си в крайбрежния град британският външен министър Уилям Хейг описа Сомалия като “най-провалената държава в света”, привличайки вниманието преди утрешната конференция в Лондон за справяне с дългогодишния хаос в Сомалия.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще участват в срещата в британската столица, за която Великобритания се надява, че ще привлече вниманието и ще координира по-добре реакцията на международната общност по отношение на Сомалия.

Една от причините за липсата на политически прогрес е, че войната и нестабилността носят ползи. Сомалийските властимащи, пиратските главатари и бизнес магнатите не са склонни да се откажат от статуквото.

Дипломати казват, че много от играчите в сомалийския хаос смятат, че проваляйки реформите, могат да продължават да си поделят плячката от войната.

Разговорите за мир и реформи нарушават спокойствието на подкупните политици, на търговците, внасящи нелегално оръжия и контрабандни стоки, на бунтовниците, сключващи сделки с пиратите, и на доставчиците на хуманитарна помощ, които ще понесат загуби.

Възмущението на Хюсеин сега се излива върху прогнилата политическа система на Сомалия, където корупцията се е загнездила дълбоко и егоистичните интереси на властимащите доста често вземат превес над националните.

“Пари, които отиват в джобовете на лидерите, не са пари за Сомалия”, каза Хюсеин, който продава сладкиши и сапун в лабиринта от претъпкани с хора алеи на пазара “Бакара”. “Не знам защо светът си затваря очите пред ставащото тук.”

Трудно е да се изчисли колко точно пари са откраднати или предадени директно на политици. За някои арабски страни се знае, че вкарват в Сомалия пълни с пари куфарчета, казват дипломатически източници, затова е трудно да се проследят парите.

Сомалийското правителство изтъква създаването на нова антикорупционна комисия като доказателство, че се бори срещу ендемичната подкупност, заради която през последните пет години страната неизменно е определяна като най-корумпираната в света от “Трансперънси интернешънъл”.

“Обикновените сомалийци смятат правителството за толкова корумпирано, че то няма никаква легитимност”, каза Джей Питър Фам от американския аналитичен център “Атлантически съвет”.

“Но това ще са хората, към които международната общност “ще поеме ангажимент” - същите онези министри и парламентаристи, за които държавите дарители знаят, че са откраднали по-голямата част от предоставената им през последните години двустранна помощ.”

ЗАПЛАХА ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Вследствие на хаоса в Сомалия пиратството около бреговете й процъфтява като международен престъпен бизнес, който според фондацията “Уан Ърт” струва на света 7 милиарда долара годишно. Пиратските банди, техните инвеститори и финансисти са натрупали печалби в размер на поне 155 милиона долара от откупи през 2011 г.

Макар че патрулиращите оборудвани с високотехнологични оръжия бойни кораби и частната въоръжена охрана намалиха броя на атаките, липсата на ефективно правителство и алтернативни начини за прехрана означава, че пиратството все още разполага с постоянен приток от нови попълнения.

Откакто през 1991 г. военните главатари свалиха от власт диктатора Сиад Баре, потапяйки тази страна от Африканския рог в гражданска война, Западът е съсредоточил усилията си в създаването на силна централна власт. Това е удобно за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване