02/23/12 19:01
(http://www.klassa.bg/)

Москва плаши да затвори небето на Сибир за авиокомпании от ЕС

Русия може да затвори въздушното си пространство за самолетни компании на Европейския съюз, които летят до Далечния изток, ако Брюксел продължава да настоява руските авиокомпании да купуват разрешителни за въглеродни емисии, заяви руският заместник-министър на транспорта Валери Окулов, цитиран от ДПА. По експертни оценки само през 2012 година руските авиокомпании ще трябва да платят около 40 млн. долара.
Новите правила, задължаващи пътуващите до дестинации в ЕС авиокомпании да участват в програмата за разпределяне на въглеродните емисии, са дискриминационни и поставят неоснователни ограничения на търговията, твърди Окулов. В същото време Русия има намерение да увеличи броя на авиопревозвачите за Европа, заяви руският заместник-министър на транспорта Валерий Окулов след международната конференция, която бе посветена на понижаването на изхвърляните парникови газове от гражданската авиация. В нея взеха участие 33 държави, които не влизат в ЕС. Преговорите за увеличаване броя на превозвачите са насрочени за първото полугодие. През следващата седмица те ще се проведат с Германия и Кипър, а през май – с Франция, уточни Окулов. Преговорите с Италия вече се проведоха и на тях бе взето решението да се увеличи честотата на полетите до Рим и Милано 2,5 пъти, а също двете страни да определят по още един допълнителен превозвач.
Ако страните от ЕС продължават да прилагат новите правила, Русия може да блокира гражданските авиационни радиовълни за европейските авиопревозвачи, извършващи полети от и до Далечния изток, като на практика затвори сибирското въздушно пространство за тях.
Представители на руския авиационен сектор са на мнение, че програмата на ЕС несправедливо ще накаже руските авиопревозвачи, които по принцип работят с по-стари и по-замърсяващи самолети, като ги накара да купят повече разрешителни за вредните газове.
В Брюксел Исак Валеро, говорител на еврокомисаря по въпросите на климата Кони Хедегор, посочи, че ЕС би проявил желание да преразгледа закона си, ако може да бъде постигнато глобално споразумение чрез Международната организация за гражданска авиация, която е агенция на ООН.
От 1 януари всички авиопревозвачи, които кацат или излитат от летища в ЕС, отговарят за въглеродните си емисии. 85 процента от квотите им се дават безплатно, а за останалата част няма да се плаща до април 2013 година.


Еврокомисар Кони Хедегор: Посочете алтернатива
Еврокомисарят по климата Кони Хедегор настоя страните, които са против налагането на въглеродни такси на авиоиндустрията на територията на ЕС, да предложат конкретни действия за борба с климатичните промени, съобщи агенция France Press.
Кони Хедегор е категорична, че Брюксел няма да премахне правилото всички авиолинии трябва да плащат за въглеродните си емисии, за да пътуват до Европа, въпреки острата съпротива на САЩ, Китай и Индия. "Знаем какво не харесвате, но какво е вашето конструктивно предложение за световно споразумение за авиацията?", попита Хедегор чрез поста си в микроблога Twitter.
От 1 януари 2012 г. схемата за търговия на въглеродни емисии на ЕС за борба с климатичните промени важи и за авиоиндустрията – всички компании, които изпълняват полети от и до летища в ЕС, са задължени да плащат за въглеродните си емисии. Миналата седмица обаче Индия и Китай, а по-рано САЩ и Русия се обединиха срещу решението на Брюксел с мотива, че това противоречало на международните споразумения.



Федерацията също може да въведе квоти

Един от вариантите за разрешаване на конфликта може да бъде, като Русия въведе същия механизъм за покупка на квоти като европейския. В този случай плащанията между страните могат да станат чрез прихващане, смята анализаторът от "Тройка Диалог" Михаил Ганелин.
По думите му, въвеждайки квоти за парниковите газове от самолетите, ЕС на практика подтиква авиокомпаниите да заменят старите си машини с по-екологични модели, които изхвърлят по-малко газове. Създават се стимули за използване на "зелено" гориво, което засега е в много начален стадий и по тази причина засега е нерентабилно, но е перспективно.
Шефът на аналитичната служба на агенция "Летища" Олег Пантелеев смята, че част от средствата, които ще получи ЕС, при всички случаи ще бъдат насочени към създаване на нови поколения авиационни двигатели. На свой ред анализаторът от независимата агенция "Инвесткафе" Кирил Маркин напомня, че последствията от новите евронорми ще са увеличение на себестойността на въздушните превози за един пътник от 2 до 24 евро. Този разход ще бъде платен от пътника.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване