02/25/12 10:37
(http://e-vestnik.bg/)

Джони Пенков: Аз съм оцелял, защото съм лъгал…

Джони Пенков като актьор в кадър от филма “Операция “Шменти Капели”, в ролята на психиатър. Снимки: Личен архив

Ст. н. с. к. т. н. инж. Джони Пенков - така шеговито се представяше навремето в кратки сатирични филмчета софийският зевзек и бохем, кинаджия, актьор „натуршчик” и какъв ли още не. Всъщност, той наистина е инженер по радио и звукотехника, и беше старши научен сътрудник, кандидат на науките. За пръв път става известен с участието си в шеговитите филмчета „Фокус”, пускани с кинопрегледите в кината през 60-те години, в съавторство и под редакцията на Радой Ралин, озвучени с музика на джазмена Милчо Левиев, който избяга в Америка. Пенков беше от неговия приятелски кръг. Тези филмови миниатюри той продължава под различна форма и до днес. Като специалист по звука е озвучил над 100 късометражни филма.

А неговите зевзеклъци по време на социализма вървяха като ъндърграунд творчество. Записи на негови телефонни разговори, в които се прави на човек от провинцията, който трябва да достави колет в София и звъни на популярни актьори, или на гражданин, който звъни на известни хора и търси грешен човек, или възмутен съсед тормози с измислен повод известни личности и т. н., се разпространяваха апокрифно и хората умираха от смях докато ги слушат.

Джони Пенков с удоволствие посреща гости в апартамента си, преливащ от технологични уреди и джаджи, снимки, картини и спомени. Тук различните предмети са спирка от маршрут, преминаващ като влак през времето отпреди 9 септември, комунизма, прехода, и досега.

Джони Пенков (вляво) като водещ в студиото на радио “Витоша”, на предаването “Кога ще ги стигнем американците” с Тодор Колев. В средата се вижда “тоталният наблюдател” на предаването Ст. Ст. Александров. Снимки: Личен архив

Джони, с истинско име Георги Пенков, се ражда в семейството на художника и професор по театрална декорация в художествената академия Иван Пенков и Мери Иванова, дъщеря на високопоставен адвокат. Баща му е автор на стъклописите в Съдебната палата, в БНБ и в Софийския университет. От малък попада в интелектуалната атмосфера около баща си, който събира около себе си хора като проф. Александър Балабанов и Илия Бешков. Георги има брат - Боян. Подчертано западните вкусове и образование на семейството му са причина за недоверието към тях след 9 септември и за острите сведения за „буржоазното реакционно семейство” на Държавна сигурност.

Телефон с техническа новост - скеч от 70-те години

Джони Пенков става разговорлив, след като усети, че човекът насреща му има интерес или може да разбере някое от всичките му занимания или страсти. При разговор с него човек се чуди кой е най-големият ключ от връзката с ключове към личността му– дали чрез основната му професия – звуковата и радио техника, или по-късните му професионални занимания с видео и компютърни технологии; или нещата, които разказва за миналото си, или ролите му в киното, включително в „Рицар без броня” и най-новата му – във филма на Влади Въргала “Операция “Шменти Капели”. Или пък – пословичният му хумор, проявен в предаванията „Фокус”, правени с Радой Ралин и радио версията на „Как ще ги стигнем американците” с Тодор Колев по радио „Витоша”, заради която много хора го обикват.
Едно е сигурно, роденият през 1933 г. Джони Пенков не изглежда като 78-годишен човек, а като някой, който е в енергичен етап от живота си и се занимава „с много неща, макар и много от тях да са без пари”. Това вероятно е така, защото, както казва самия той – пари не е чак толкова трудно да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване