02/26/12 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Гърция покани частните кредитори да отпишат половината й дълг

Гърция отправи през уикенда официална покана към частните инвеститори за участие в процедурата за размяна на облигации, предадоха световните агенции. Чрез нея трябва да бъдат отписани 107 милиарда евро от дълга на страната като част от спасителния план на Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 130 млрд. евро.
Според условията на сделката, която е безпрецедентна като мащаб в световната история, кредиторите са призовани да приемат загуби от 53,5% от номиналната стойност на притежаваните от тях облигации. В хода на тази операция се предполага, че инвеститорите ще загубят до 75% от активите си, но в случай на неконтролируем банкрут на страната те биха загубили всичко. Включени са книжа с падеж до 2057 г. вместо до 2035 г., както бе предвидено първоначално, както и гарантираните от държавата заеми на държавните структуроопределящи предприятия, държавната железопътна компания, градския транспорт в Атина, отбранителната система. Общата стойност на облигациите и заемите достига 206 млрд. евро, както се посочва в поканата. Обещаната лихва е 3,68 по новите облигации с погасяване до 2021 г. и 4,3% за тези до 2042 г. Успехът на сделката зависи от високото ниво на участие, посочва АП. Неясно е все още, ако в размяната не се включат 66,6% от всички кредитори, дали в нея ще участва Европейската централна банка, която притежава облигации за 50 млрд. евро.
Съгласно поканата до 10 дни притежателите на облигации ще трябва да заявят участието си. Очаква се на 9 март да приключи заявяването на доброволно участие в сделката.
По думите на министъра на финансите Евангелос Венизелос операцията по размяната на ценни книжа трябва да приключи до 12 март. На 20 март Гърция трябва да погаси облигации на стойност 14,5 млрд. евро.
Междувременно германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих призова Гърция да напусне еврозоната. В интервю за „Шпигел“ той посочи, че така шансовете на закъсалата страна да се справи с фискалните проблеми са по-големи. „Не казвам, че Гърция трябва да бъде изхвърлена, а че трябва да бъдат създадени такива стимули за излизане от еврозоната, на които да не може да се откаже”, посочва той. Това е първият случай, в който член на кабинета на Ангела Меркел се обявява за подобно радикално решение на дълговата криза в еврозоната, пише Ройтерс. В петък канцлерът заяви, че мястото на Гърция е във валутния съюз.
Според GRReporter гръцкото правителство и надзорните органи в страната разполагат и с таен план за орязване на заемите, раздадени от банките на фирми и домакинства. Така те може да се опитат да се подготвят за големия срив, който се очаква да донесе при заемите огромната рецесия. Планът е бил изпратен преди време от американската компания Bain на финансовото министерство и на Банката на Гърция в опит да бъдат намерени начини и планове за справянето на кредитните институции с рекапитализацията и лошите кредити, които неминуемо ще се увеличат. Основен параметър е задълбочаването на рецесията и през 2012 г., която ще бъде много по-голяма от първоначалните оценки, въз основа на които бяха изготвени сценариите. Те предвиждаха, че допълнителните лоши кредити на банките ще скочат с 10 милиарда евро в следващите три години. При най-черния сценарий лошите заеми ще достигнат 60 млрд. евро при близо 35 млрд. в края на 2011 г. Първа крачка към подобен план за отписване на частни задължения е решението на Евангелос Венизелос за „окастряне” на ипотечните заеми, получени от държавните служители, пише още GRReporter.



170 германски данъчни искат да събират налози в Атина

Според финансовото министерство на Германия над 170 местни данъчни служители искат да работят като доброволци в евентуална мисия в Гърция, за да помогнат на властите в Атина по-ефективно да събират данъците и таксите си, съобщи БТА. Според ЕС и МВФ южните ни съседи масово не плащат данъци, като укритите средства са за общо 63 млрд. евро, или 25% от БВП. Миналия месец Атина огласи списък с 4000 от най-големите длъжници, чиито общи задължения към хазната възлизат на над 15 млрд. евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване