02/26/12 23:22
(http://e-vestnik.bg/)

Ходорковски - от олигарх до личен затворник на Путин

Промените са въпрос на време

Михаил Ходорковски

Михаил Ходорковски. Снимка: новоскоп

Сега, когато четете тази книга*, ние с Платон Лебедев вече напълно сме излежали първата осемгодишна присъда, бяхме осъдени повторно и сега чакаме 2016 година, като вече отдавна не сме богати хора. Владимир Путин отново се самоназначава за президент. Главният юрист и адвокат на компанията Вася Алексанян загина, без да даде на следствието необходимите му показания. Прокурорите, съдиите и следователите, които участваха в нашето дело, са получили поредните повишения – звездички на пагоните, парични премии.

Списъкът на руския „Форбс“ не се е променил кой знае колко и като цяло в Русия богатите станаха по-богати, а бедните – още по-бедни. Но имам и още едно наблюдение – дори през прозорчето на затворническата килия в Сибир или Карелия се вижда: честните, съвестни хора, които искат промяна, стават все повече от година на година, от месец на месец и от ден на ден. Промените – те са въпрос на време, въпреки че аз явно съм прекалено заинтересувано лице. Намерението ми е да работя за благото на тези поколения, в чиито ръце съвсем скоро ще се озове нашата страна. Поколенията, които искат истински промени. Поколенията, с които ще дойдат нови ценности и надежди.

Руският народен Кафка

Наталия Геворкян

Безволев цар, душа лукава,
прочут лентяй, плешив Ловлас,
внезапно осенен от слава,
тогаз царуваше над нас.
(А. Пушкин „Евгений Онегин“,
Превод Любен Любенов)

МБХ - така го наричат всички. Първите три букви от Михаил Борисович Ходорковски. А и той самият се подписва така. Приятелите понякога му викат „Хайдер“. Освен това го наричаха „най-богатия руснак“, собственик на най-добрата нефтена компания в страната - ЮКОС. Сега го наричат „главния затворник в Русия“. (…)В тази история има нещо дълбоко лично, затова наблюдателите нямат съмнения, че Ходорковски е личен затворник на Путин. Или ако щете, личен пленник на силовата корпорация, оглавена от Путин. (…)

Преследването на Ходорковски по странен начин съвпада с политическите цикли на Русия. Арестът му през 2003 година (в годината преди изборите) осигури на Путин популистки успех сред народа, който не обича богатите. И това е освен всички останали плюсове на въпросното силово начинание: лоялността на наплашения бизнес, унищожаването на демократичната опозиция, от която след историята с Ходорковски всички спонсори взеха да бягат като от чума, че и до днес бягат.

За следващите избори през 2008 година Ходорковски и Лебедев бяха обвинени отново. И отново през 2007 година - годината преди изборите. Процесът започна след изборите, през 2009 година. Властта отлично помни, че през 2011 година първите присъди на двамата изтичат. А това отново е предизборна година - през 2012 година са президентските избори, при това вече по новата схема, която предвижда удължаването на президентския мандат до шест години. Очевидно, че Ходорковски, когото Путин разглежда включително и като политически противник, не бива да излезе от затвора преди изборите, затова и се появи второто дело. Абсурдността на обвиненията бе второстепенна по отношение на поставената задача: Ходорковски не трябва да излиза на свобода.

Никога ли? Възможно е. Според мен минимум до обявяването на резултатите от изборите през 2012 година. За да бъде държан в изолация и след формалното изтичане на присъдата от първото дело през октомври 2011 година, бе необходима втора присъда. Това означава и нов процес. Show must go on!

Путин и Ходорковски в Кремъл през 2001 г. Снимка: архив БТА

Абсурдността на обвинението предопределя абсурдността на процеса и от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване