02/26/12 18:41
(http://www.klassa.bg/)

Швейцария конкурира САЩ за лидер по сливания и придобивания

Швейцария демонстрира силата си. Алпийската нация с население 2% от това на САЩ се състезава рамо до рамо с най-голямата световна икономика на глобалния корпоративен пазар тази година с обща стойност на поглъщанията от $48 млрд., включително най-голямото - планираната покупка на Xstrata от Glencore на стойност $38 млрд.
Подкрепени от солидни печалби и баланси, швейцарски компании от фармацевтичната Roche Holding до машиностроителната АBB увеличават придобиванията си и се възползват от 7-процентното покачване на швейцарския франк спрямо еврото през изминалата година и относително слабата европейска конкуренция в условията на дългова криза. Nestle, Novartis и Syngenta са сред разполагащите с достатъчно финанси за сключване на сделки.
Швейцарските корпорации „съзират възможност за придобивания“, казва Лоренц Райнхард, който управлява швейцарски акции на стойност 5 млрд. франка ($5,5 млрд.) в институцията за частно банкиране Pictet & Cie. в Женева. „Комбинацията от стабилни баланси и силен франк създаде уникален прозорец“, каза той.
Планираното от Glencore поглъщане на Xstrata, враждебната оферта от $5,7 млрд. на Roche за придобиване на диагностичната компания Illumina Inc. и придобиването на производителя на електрически прекъсвачи Thomas & Betts Corp. от ABB за $3,9 млрд. са трите най-големи сделки извън Европа тази година, като последните са прицелени в САЩ. Швейцарските сделки се равняват на 59% от придобиванията на обща стойност $81 млрд., обявени от всички западноевропейски купувачи.

Маржове на печалба

Двадесетте най-големи швейцарски публични компании имат среден марж на печалбата от 18%, почти двойно на този от 9,3% за 309-те европейски компании в индекса Euro Stoxx, по данни на „Блумбърг“. Освен това имат свободен достъп до кеш, след като подсилиха паричните наличности и силно ликвидните инструменти с около 43% на 214 млрд. франка от 2009 г. насам.
Предстоят още сделки. Nestle, която има повече от $8 млрд. налични пари, се бори с Danone за собствеността върху производството на храни на Pfizer Inc., като стойността на сделката може да достигне $10 млрд., твърдят запознати със ситуацията. ABB може да направи печалби от $8 млрд. през следващите три години, казва изпълнителният директор Джо Хоган, цитиран от швейцарския „Зонтагсцайтунг“.
Базираната в Базел Syngenta, най-големият производител на селскостопански химикали в света, има група от експерти по пълни сливания и поглъщания, постоянно работещи по цели от различен мащаб, каза финансовият директор Джон Рамзи. Фармацевтичната компания Novartis, с резерви от кеш на стойност около $4 млрд., намекна, че също планира придобивания.
Швейцарските акции се представят силно, успявайки да избегнат волатилността, която възпира сливанията другаде. След спад от 20% акциите на SMI си възвърнаха загубите, които последваха преговорите за спасителния пакет на Гърция миналия юли, а на 20 февруари се покачиха почти с 8% над равнището си от края на юли. Германският пазарен индекс DAX остава 2,9% под равнището си през юли, а френският CAC падна с 5,4%, докато британският FTSE-100 се покачи с 2,2%.
„Швейцарските компании се възползват от усещането за стабилност на инвеститорите, които разбират също, че за да растат, трябва да действат агресивно на международните пазари“, каза Лилач Начум, преподавател по международен бизнес в нюйоркския City University Baruch College.
Големите швейцарски компании са сред най-силно международно ориентираните в региона, като 80% от приходите на Nestle идват извън Европа. ABB, Roche и Novartis са генерирали 60% на други континенти.

Ръст на валутата

След сделките в Азия, сред които придобиване от Nestle на китайския производител на сладки Hsu Fu Chi International за $1,7 млрд. миналата година, швейцарските компании сега е по-вероятно да се насочат към САЩ, където „виждат празнини“, каза Райнхард от Pictet.
Поглъщанията от швейцарски компании в чужбина са подкрепени от нарастването на стойността на франка, който се покачи спрямо еврото през последните месеци, тъй като инвеститорите търсят убежище от икономическата криза. Това ги подтикна да засилят разширяването си в международен план, защото презокеанските компании са по-евтини. Покачването на валутата близо до паритет с еврото окуражи Швейцарската централна банка да обяви таван на валутния обмен от 1,20 франка за евро миналата година – първата й подобна намеса от 70-те години насам.
Но със сигурност сделката Glencore-Xstrata е швейцарска само формално. Сливането, равняващо се на 81% от всички швейцарски сделки, се проведе между две корпорации от други страни, базирани в Швейцария поради ниските такси, подобно на други компании от енергийната и суровинната индустрия. Според Начум от Baruch College резултатът е, че Швейцария разчита на непропорционален дял от международната M&A.
Компаниите, доставящи услуги на нефтопреработватели, Transocean Ltd. и Weatherford International Ltd., създадени съответно в Луизиана и Тексас, и търгуващата със суров петрол Vitol Group, създадена в Холандия, са базирани в Швейцария. Холдингът Louis Dreyfus Holding BV, чието седалище беше във Франция през повечето от 161-годишната му история, също в момента търгува от Женева. В биографията му от 2009 г. настоящият изпълнителен директор на Louis Dreyfus Holding BV спомена данъците като причина за преместването.

„Светла година“

И въпреки че Glencore and Xstrata са управлявани от южноафрикански граждани и са регистрирани в Лондон, седалищата на компаниите са само на 3 км едно от друго в планинския окръг Цуг – зона с по-ниски корпоративни данъци в сравнение с други райони в Швейцария. Сключената между тях сделка, съчетаваща минни и търговски активи в отдалечени едно от друго места като Австралия и Аржентина, все пак официално е изцяло швейцарска. Основното равнище на корпоративен данък в Цуг е 15,4% спрямо 25% в Обединеното кралство. Подобни данъчни политики „се справят забележително добре в привличането на международни бизнеси“, добави Начум. Банката Goldman Sachs Group Inc. е водещият съветник на швейцарските купувачи през последните 12 месеца, последвана от Morgan Stanley, Citigroup Inc., Deutsche Bank AG и JPMorgan Chase & Co., по данни на „Блумбърг“. Засега през тази година Goldman и Citigroup си поделят първото място.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване