07/02/12 14:33
(http://www.klassa.bg/)

Икономическата несигурност убива апетита за сливания и придобивания

Глобалният пазар за сливания и придобивания отчете посредствени резултати и през второто тримесечие, след като възобновените страхове около състоянието на икономиките от цял свят обезсърчиха допълнително и без това занижения апетит на компаниите за сделки. Общият обем на заявените транзакции в периода април-юни възлиза на $613,5 млрд., което е спад от 14% на годишна база според фирмата за проучвания Dealogic. Същият е и размерът на понижението за първите шест месеца спрямо година по-рано. Данните не включват придобиването на фармацевтичния производител Amylin Pharmaceuticals Inc. от Bristol-Myers Squibb Co. за $5,3 млрд. в брой, обявено късно в петък.
„Огромно доверие бе изсмукано от т. нар. M&A пазар заради дълговата криза в еврозоната и слабите макроикономически показатели“, казва Скот Матлок от Morgan Stanley в Лондон. Макар да има разминаване между оценките за това, колко слаб всъщност е секторът и как ще се движи занапред, общността като цяло споделя мнението, че продължителната несигурност в Европа, наред с мудното икономическо възстановяване и политическата безизходица в САЩ, сериозно е накърнила доверието, ключов компонент за поглъщанията. Признаците за охлаждане в динамично разрастващи се икономики като Китай и Бразилия само задълбочават песимизма. Ограничената активност при сделките е неприятно обстоятелство за банките, тъй като означава по-малко тлъсти хонорари и допълнителен бизнес, които сливанията носят. Това още повече ще свие печалбите на подобни консултанти във време, когато страдат заради слаби финансови пазари и редица други предизвикателства.
Картината е мрачна във всички основни региони през второто тримесечие. В САЩ обемът е паднал с 20% на $188,9 млрд. в сравнение с година по-рано, докато в Европа е намалял с цели 29% на $171,5 млрд. Дори Азия, която бе светъл лъч през последните години, също отбеляза понижение. С изключение на Япония и Австралия обемът на континента е с 13% по-малко - $84,6 млрд.
„Компаниите, които обмислят решителни стратегически ходове, считат за по-разумно да изчакат и да видят как ще изглеждат макроикономическите развития“, казва Кристиян Меснър от Bank of America Merrill Lynch. Няколко банкери обаче твърдят, че като се изключи оскъдният брой спогодби, под повърхността има живот, макар че сделките минават през по-дълги преговори и в по-голяма степен се разпадат още на този етап. Един конкретен опит свидетелства красноречиво за този тренд. През юни холандската телефонна компания Royal KPN NV и испанската Telefonica бяха близо до сливане на германските си операции, което щеше да им спести милиарди в разходи. Инициативата е пропаднала заради нестабилната финансова и икономическа ситуация в Испания и трудностите, които Telefonica щеше да срещне с набирането на средствата за транзакцията, твърдят запознати.
Тримесечието отчете и някои силни региони в по-малките M&A пазари, включително Япония, Латинска Америка и Африка. Обявени бяха и редица солидни сделки, много от тях надхвърлящи националните граници. „След четири години на криза компаниите очевидно се приспособяват към новата реалност“, казва Хенрик Аслаксен от Deutsche Bank AG. В петък базираната в Белгия Anheuser-Busch InBev се договори за закупуването на 50-те процента от мексиканския пивовар Grupo Modelo, които още не бяха в нейно владение, за $20,1 млрд. - най-голямата сделка за последните три месеца. „Най-внушителните ходове в сектора тази година, като се изключат продажбите на държавни активи, по същество са трансгранични операции, тъй като корпорациите се опитват да разширят бизнеса си с участие на пазари с различна характеристика на растеж“, казва Джийн Сайкс от Goldman Sachs Group Inc. Morgan Stanley е била най-търсеният консултант сред банките в световен мащаб през първите шест месеца на годината със сделки за $252,5 млрд., следвана от J.P. Morgan Chase с $249 млрд. Топ пет се допълва от Goldman, Deutsche Bank и Barclays.

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване