02/27/12 19:39
(http://www.klassa.bg/)

Схемите са налице, няма ги лидерите на "лъвовете"

Българският национален отбор по футбол ще играе в три тактически схеми под ръководството на новия селекционер Любослав Пенев. Вариантите вече са прилагани по време на лагера в Правец преди приятелската среща в сряда с Унгария в Дьор. В казаното от новия национален треньор естествено има резон, ако нещата не се повтарят и не наподобяват на изказванията на неговите предшественици. Пламен Марков налагаше прагматичен стил на игра на родните трикольори и публиката не одобряваше показаното от отбора. Стойчо Младенов практикуваше нападателен футбол и накрая резултатът беше 0:3 в наша вреда. Станимир Стоилов тръбеше, че единствен залага на правилния футбол и неговите възпитаници постигаха правилни загуби. При Лотар Матеус така и никой от неговите футболисти не разбра какво искаше да наложи като стил на игра.
Единствено Димитър Пенев откри, че най-добрата схема за нашите е организиран хаос и постигна най-големия успех в родния футбол – четвърто място в САЩ през 1994 година. Христо Стоичков пък направо се обяви за враг на тактическите новости. „Системи не признавам, за мен тактиката се заключава до това, че на терена сме 11 на 11. Ако си подготвен и играеш добре, няма значение каква е схемата“, изстреля поредната си крилата фраза Камата. Истината е, че тактическите постройки са много важна част в съвременния футбол, в противен случай никой нямаше да дава луди пари за скъпоплатени треньори като Моуриньо, Гуардиола и Вилаш-Боаш. Игровите схеми обаче се определят в зависимост от футболистите, с които разполагаш, и в зависимост от противника. А Любослав Пенев може да има изключителни идеи, но когато липсват големите лидери в отбора му, те ще си останат неприложими.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване