02/29/12 00:15
(http://e-vestnik.bg/)

100 дни, които промениха Италия

в. Фигаро

Марио Монти. Снимка: официален сайт

След гафовете на Силвио Берлускони Марио Монти е на път да спечели облога на строгите икономии и на реформите. “Докъде ще стигне Марио Монти?”. Сто дни след идването на власт на неговото правителство, хората са изумени от мащабите на неговите усилия да възвърне доверието на международната общност в Италия, да предпази страната си от финансовата криза и да промени манталитета на италианците.

Програма за бюджетни икономии на стойност 20 милиарда евро, пенсионна реформа, борба с корпорациите, либерализация на някои професии, решително орязване на джунглата на административните формалности, открита война, обявена на данъчните измамници, англосаксонска прозрачност чрез публикуване на доходите на министрите - това са нещата, белязали първите 100 дни от идването на власт на Монти. За да отпразнува тези сто дни, правителството прие и нов, по-опростен формуляр на данъчните декларации.

През стоте дни на власт на кабинета Монти нямаше ден през който това правителство на технократи да не вземе емблематични решения, които в други времена щяха да бъдат възприемани като истинска революция. С плама на истински технократ, който се чувства свободен от политическите условности и зависимости, бившият европейски комисар за конкуренцията и за вътрешния пазар предписа на страната си терапия за съживяване, което беше немислимо допреди няколко месеца.

Реформите на Монти бяха радикално скъсване с двете десетилетия на изнервяща стагнация. Освен това Монти върна Италия в центъра на дебата в Европа. Като постави подписа си заедно британския премиер Дейвид Камерън и с холандския премиер Марк Рюте под писмо от осем точки, които бяха в основата на пакта, приет във вторник (21 февруари - бел.ред.) от 25 от 27 европейски страни за спасяването на Гърция от фалита или като разкритикува консерватизма на Ангела Меркел, Монти искаше да заяви, че “Италия вчера беше проблем, но днес тя е вече решение”.

Най-изненадващото е, че стилът на Монти се харесва на италианците. Неговата популярност е около 50-55 процента и е двойно по-голяма от тази на италианските партии. Само президентът Джорджо Наполитано и карабинерите се радват на по-голямо одобрение. Марио Монти не се стреми да угажда на сънародниците си. Той смята за “отегчително” постоянното работно място в една страна, която го възвеличава до небесата и за “добродетелно” плащането на данъците в една страна, превърнала се в царството на данъчните измами.

Друг ключ към успеха на Монти, според политолога Илво Диаманти, е неговото умение да общува с медиите. Монти гостува на най-популярните ток шоута, където видът му на висш чиновник на републиката и чувството му за хумор предизвикват истински фурор. По време на встъпването в длъжност на Монти на 18 ноември италианските коментатори даваха на правителството му не повече от три или четири месеца живот. Днес нито една партия не би поела риска да свали правителството.

Силвио Берлускони миналата сряда потвърди почти безусловната си подкрепа за кабинета Монти. Центристите от Съюз на центъра твърдят, че програмата на Монти е тяхната. Само лидерът на Демократическата партия Пиерлуиджи Берсани се гневи срещу реформата на кодекса на труда, което му навлече критиките на бившия партиен лидер Валтер Велтрони.

“Моето правителство е политически изпълнителен огран”, уверява Монти. Той обаче не се вижда начело на правителство на националното единство, когато мандатът му приключи с края на мандата на парламента през април 2013 г. Монти не коментира и слуховете, според които той ще е приемник на Наполитано на президентския пост.

Мнозинството от италианските коментатори са съгласни, че правителството на Монти е възможност, която Италия не може да си позволи да провали и пропусне. На форум, организиран миналата седмица в Палермо от Асоциацията на чуждестранната преса в Италия по повод 100-годишнината от създаването й, Стефано Фоли, автор на редакционни статии ...

Публикувана на 02/29/12 00:15 http://e-vestnik.bg/14056/100-dni-koito-promeniha-italiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване