02/29/12 00:20
(http://e-vestnik.bg/)

Русия на Путин - страна на корупцията

Асошиейтед прес

Наталия Веселова е прекарала повече от година в опити да вземе руска шофьорска книжка. Това, което би трябвало да бъде лесен процес, се превърнало в мъчително изпитание. Очевидната причина? Тя отказва да подкупи московските полицаи, които отговарят за изпита.

“Те правят всичко, за да накарат хората да платят подкуп за шофьорските книжки”, каза Веселова, 33-годишна майка на малко дете, която досега се е провалила на изпита по кормуване седем пъти. Мнозина други в нейното положение се предават и плащат очаквания подкуп, обикновено равен на няколкостотин долара (евро).

Откакто Владимир Путин дойде на власт през 2000 г., корупцията е проникнала дълбоко в тъканта на ежедневния живот в Русия. Обикновените хора са принудени да дават пари не само на полицаи, но и на доктори, учители и държавни служители, и то за елементарни обществени услуги.

Негодуванието срещу тази всепроникваща корупция спомогна за протестното движение срещу Путин, сегашният министър-председател на Русия, който се опитва да си върне президентския пост на изборите на 4 март. Огромните демонстрации в Москва през последните месеци бяха предизвикани от декемврийските парламентарни избори, спечелени от партията на Путин чрез явна измама, но възмущението черпеше сили от далеч по-дълбокия гняв срещу корупцията и връзкарството, подхранвани от Путин.

Корупцията беше проблем и по съветско време, и по времето на първия руски президент Борис Елцин. Това, което се е променило при Путин, според експертите, е самият размер на подкупите, плащани на чиновниците, който скочи рекордно заедно с доходите в Русия.

Корупцията е станала и по-институционализирана при Путин: шефовете са склонни да не наказват подчинените си, задето взимат подкупи, а по-скоро да искат дял. Наблюдатели казват, че Кремъл толерира закононарушението, защото то е основният източник на доходи за милионите бюрократи, чиято подкрепа е ключова за Путин.

Размерът на корупцията в Русия е отразен в индекса на “Трансперънси интернешънъл” за възприятието за корупция, където Русия заема 143-то място сред 183 страни.

Корупцията преди всичко обхваща едрия бизнес и правителството: подкупите са стандартни за много договори, корумпираните съдии може да бъдат използвани, за да се съсипе или погълне бизнеса на конкурент, а приятелите и роднините на държавните служители са сред най-богатите хора в страната.

Но до голяма степен корупцията е и част от ежедневния живот. Руснаците редовно плащат поскуп, за да осигурят място на детето си в училище или за да получат медицинско лечение, макар да се предполага, че и образованието, и здравеопазването са безплатни.

Според едно проучване 143-те милиона жители на Русия през 2010 г. са платили около 164 милиарда рубли (5 милиарда долара) “ежедневни” подкупи. Половината от московските жители и почти 40 процента от всички руснаци са били в ситуация, при която са почувствали, че за решаването на проблемите им е необходим подкуп, сочат данните от съвместното изследване, проведено миналата година от Фонда “Обществено мнение” и фонда “Индем”.

Размерът на средния подкуп се е удвоил за последните пет години до 5290 рубли (178 долара), сочи още изследването на двата независими изследователски центъра.”Не че гражданите се натискат да плащат подкупи”, каза Елена Панфилова, директор на “Трансперънси интернешънъл” в Русия.”Те плащат, когато са притиснати в ъгъла, в ситуация, в която нямат друг избор”.

Много от подкупите отиват в руската пътна полиция, която между другото провежда и шофьорските изпити. Веселова започнала шофьорски курс през януари 2011 г., надявайки се, че до лятото ще може да изпълнява задачи с малката си дъщеря на задната седалка. През май била готова да се яви на изпит. Преминала писмения тест и изпита за паркиране и маневриране, но после се провалила на кормуването.

Връщала се в учебния център, на час и половина път в едната посока, за да се яви отново на изпита, цели шест пъти. Всеки път ...

Публикувана на 02/29/12 00:20 http://e-vestnik.bg/14053/rusiya-na-putin-strana-na-koruptsiyata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване