03/01/12 19:50
(http://www.klassa.bg/)

Половината изборни нарушения са организационни

Най-много са организационните нарушения на изборния процес – 50,75%. Това сочат данните от изследване на асоциация „Прозрачност без граници”, която представи доклада си от наблюдението на президентските и местните избори в края на 2011 г.
Към организационните нарушения спадат проблемите с коректността на избирателните списъци, невписване на лични данни на избиратели, нарушаване на правилата за регистрация на застъпници, недействителни бюлетини с липсващ втори печат и др.
Следват незаконната реклама и агитация – 25,86%, а след това са нарушенията, свързани с контролиран вот – 18,75%, купуването на гласове е 4,63%.
Вътрешният министър Цветан Цветанов, който също присъстваше на представянето на доклада, представи сравнителен анализ на президентските и местните избори. На първия тур на президентските избори през 2006 г. недействителните бюлетини са 77 374, а на първия тур на президентските избори 2011 г. – 229 884, като в смесените региони има 180 000 недействителни бюлетини.
„И вие сами си направете извода дали не е имало политически договорки за президентските избори, коментира Цветанов.
Според него НДСВ са се представили добре на европейските избори заради авторитета на Меглена Кунева.
Според Цветан Цветанов и Борисов „беше един държавен служител, беше един главен секретар в Министерството на вътрешните работи. Но оценката на обществото даде възможност да се работи по създаването на политически проект”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване