03/04/12 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Жените, които вредят на Путин

в. Кориере дела сера

Женската “Армия на Путин”. Снимка: мойгород

Улица “Анна Политковская” - Милано избра да отдаде почит на убитата на 7 октомври 2006 г. руска журналистка, като кръсти броени дни преди руските президентски избори една от улиците си на нейно име. Това решение има символично значение и поражда размисли за ролята на жените в Русия.

Живея живота си и пиша за онова, което виждам - така без задръжки и без страх Анна Политковская описваше работата си, въпреки че разследвайки насилието в Чечения на федералните сили на Кремъл, тя беше бита и арестувана, а животът й беше почернен. Политковская обикаляше селата из Кавказ и събираше историите на онези хора, които никой не искаше да изслуша. Същото вършеше и в офиса си в Москва.

А тези истории много често противоречаха на официалната версия за събитията, представена от Владимир Путин, който по онова време беше президент на Русия. Тези истории разказваха за тъмната страна на борбата с тероризма - централния елемент в политическата стратегия на силния човек Путин. Анна слушаше тези истории, разследваше ги и после пишеше своите неудобни статии във в. “Новая газета” - един от малкото независими вестници в Русия.

Понякога човек плаща със собствения си живот, че е дръзнал да каже на висок глас, онова което мисли, написа Анна в една от книгите си, озаглавена “Русия на Путин”. Понякога човек плаща с живота си и заради онова, на което е станал свидетел. Подобно нещо се случи с Анна Политковская през 2006 г., когато тя беше убита с пет изстрела във входа на блока си. Анна беше само на 48 години и остави след себе си две деца. Минаха шест години от това убийство, но неговите поръчители си остават неизвестни.

Други колеги на Анна от същия вестник бяха сполетени от същата съдба няколко години по-късно. Това бяха Наталия Естемирова, експерт по правата на човека и Анастасия Бабурова, млада стажантка. Все силни и независими жени, които не се страхуваха да изразят мнението си - един женски модел, който е много различен от онзи, прозиращ от новините за някои руски политически събития.

На руската политическа сцена, доминирана от мъжете, има както изглежда желание да се затвори устата на жените. Една тенденция, заради която руският премиер Путин, фаворит за президентския пост, може да плати висока цена на изборите в неделя.

Жаждата за промяна, изразена по време на наскорошните протести в Русия, засяга и ролята на жените в Русия. Жените около Путин или го ласкаят, или остават невидими. Като например Людмила, съпругата на Путин, която не е заставала до него от 2010 година. Дори тогава тя само хвърляше поглед към камерите на фоторепортерите и после си отиваше.

По онова време вече бяха започнали да се носят слухове за предполагаема връзка на Путин с олимпийската шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева, от която премиерът уж имал син, или с бившия модел Яна Лапикова, издигната до поста личен фотограф на Путин.

Някои дори твърдят, че Людмила е отишла в манастир. Британският в. Гардиън пък предупреди, че нейното отсъствие може да навреди на съпруга й на изборите в неделя, защото е по-добре до президентите да има първи дами, които да подкрепят съпрузите си, като например Мишел Обама и Карла Бруни.

Според Олга Кристановская, депутатка от партията на Путин Единна Русия, руснаците обаче смятали за напълно нормално да имат невидима първа дама. Нали Путин носи халка, така че няма какво да се говори по въпроса, казва депутатката.

Единствените дами, които изиграха неотдавна роля в политиката на Путин, навеждат на мисълта, че са били само инструменти, използвани за привличането на повече гласове за неговата предизборна кампания. Като например Момичетата на Путин, които преди ...

Публикувана на 03/04/12 22:04 http://e-vestnik.bg/14092/zhenite-koito-vredyat-na-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване