03/04/12 15:23
(http://www.klassa.bg/)

Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС: Трябва да се търси заем за изплащане на външния дълг

Плащанията по външния дълг са през януари 2013 година, т.е. вече е крайно време да сме наясно с какво ще покриваме този външен дълг. При всички случаи е ясно, че трябва да се търси заем. Трябва да се прецени обаче дали този заем да бъде вътрешен, или трябва да бъде външен и вътрешен, както и дали в него ще участват частично парите на Сребърния фонд. Крайно време е да се мисли в тази посока. Фискалният резерв дава възможност да се осъществяват плащания, преди да има достатъчно приходи за това, така както се случи януари и февруари тази година.
По отношение на Сребърния фонд не бива да считаме, че цел на промяната на Закона за Сребърния фонд е именно неговото използване за изплащане на външния дълг. Аз мисля, че ако това е целта и всичките тези един милиард и 700 хил. лева бъдат използвани за изплащане на външния дълг, това не е най-доброто решение за страната ни.
Когато говорим за Сребърния фонд и за това, дали с него да могат да се купуват държавни ценни книжа, трябва да говорим не за да използваме тези пари за изплащане на дълга, а за възможности за по-голяма доходност, която фондът да получи. Фондът в момента се управлява изключително консервативно и на практика не носи никаква доходност.
Сегашният закон за Сребърния фонд дава възможност той да бъде инвестиран в чужди държави с висок кредитен рейтинг, но дори това не е правено. Въпросът е трябва ли да дадем възможност тези пари да използваме в нашата страна.
За мен трябва да се търсят възможности Сребърният фонд да се управлява малко по-активно и да носи допълнителни приходи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване