03/05/12 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Йената поскъпна пред всички основни конкуренти

Йената се засили срещу всичките си основни конкуренти, след като Китай обяви, че ще понижи заложеното ниво на икономически растеж, съобщи „Блумбърг“. Това повиши търсенето на относително по-безопасната японска валута. Еврото спечели срещу повечето си конкуренти, на фона на решават на частните кредитори на Гърция през тази седмица, дали да подпишат сделката по промяна на дълга. Бразилският реал също се насочи нагоре, след като производството на страната се увеличи за четвърти пореден месец. Австралийският долар падна от почти деветмесечния си връх срещу йената, след като Китай – най-големият търговски партньор на страната, намали прогнозата си за икономическо развитие до 7.5%.
Опасенията са, че подобен темп на ръст в азиатската страна ще промени перспективите пред основните търговски стоки и света като цяло, като ще натежат и върху развитието на по-чувствителни валути като австралийската или канадската, коментира Камила Сътън, главен валутен стратег в Bank of Nova Scotia, Торонто.
Японските пари напреднаха с 0.1% до равнище от 107.89 йени за евро, след като последната седмица спечелиха 1.1 на сто. Азиатската валута поскъпна с 0.3% до 81.54 йени за долар, след като докоснаха ниво от 81.87 йени - най-слабият курс след май. Единната валута се повиши с 0.3% до 1.3234 долара. Австралийският долар пропадна с 0.6% до 87.24 йени, след като достигна дори равнище от 88.01 йени на втори март. Това беше най-доброто ниво за тази валута след май. Валутата на Сухия континент поевтиня с 0.3% до 1.0699 долара. Новозеландският им съименник загуби най-много срещу японските пари. Той пропадна с 1 на сто до 67.16 йени. Понижението му срещу щатската валута беше от 0.6% до 82.40 цента за новозеландски долар.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване