03/06/12 17:59
(http://www.klassa.bg/)

26,7% от българските деца живели в бедност през 2010 г.

26,7% от българските деца са живели в бедност през 2010 г., а близо 44,6% са в риск от бедност.
Това бе съобщено при представянето на доклада на Национална мрежа за децата "Бележник 2011: Оценки на изпълнението на държавните ангажименти към децата на България".
Детската бедност в България е на едно от най-високите нива в Европа, а данните демонстрират изоставането на страната ни в това отношение, подчерта Вяра Иванова от националната мрежа. Рискът от бедност е особено силен при многодетните семейства и при домакинствата, в които единият от родителите е без работа.
За да бъде преодоляно тежкото им положение, е необходимо да бъдат въведени облекчения за плащането на данъци и такси за родители, както и да бъдат оптимизирани семейните помощи за деца, да се осигурят достъпни и достатъчни на брой услуги за отглеждане и грижи за децата, предлагат от организацията.
Годишният успех на институциите по изпълнението на ангажиментите към децата и семействата на България е „среден“ (3), посочват от Националната мрежа за децата. Ниската оценка означава най-вече незадоволително развитие в сферите на детското здравеопазване, правата на децата и образованието.
"Темата, която е най-трудна, най-тежка и има най-малък напредък, това е темата, свързана със здравеопазването - детското и майчиното здраве, и най-вече в областта на детското психично здравеопазване. Това е една тема, която почти няма нищо, на което да се опрем като добра практика", подчерта Георги Богданов, председател на Националната мрежа за децата.
Липсват заведения и стандарти за лечение на деца със зависимост от наркотични вещества.
Има недостиг на подготвени професионалисти за провеждане на лечение, отчетоха още от Националната мрежа за децата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване