03/06/12 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Птицевъдите обещаха цените на яйцата да паднат

Българските производители на яйца разбират ситуацията и се ангажираха веднага да натиснат надолу цените, а в седмицата преди Великден да направят промоции. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с представители на бранша от цялата страна в Пловдив. Той припомни, че за птицевъдите са предвидени около 6 млн. лв. субсидии от държавния бюджет тази година. Агроминистърът им благодари за национално отговорната позиция и обеща да продължи да ги защитава.
Същевременно ще се засили контролът по граничнопропускателните пунктове, тъй като вече има опити за нелегален внос от Сърбия и Македония, съобщи още Найденов. По думите му в западните ни съседки няма изисквания за хуманно отношение към кокошките и при този внос няма гаранция за произход. Представителите на бранша от своя страна обясниха, че са вдигнали цените на яйцата не заради Великден, а заради големи инвестиции, направени заради въвеждането на европейските стандарти, както и на поскъпването на фуражите и горивата. По оценки на бранша с 15-20 % са се увеличили производствените цени на яйцата заради въвеждането на евростандартите. Найденов обаче им припомни, че преди истерията около цената на яйцата, производителите са ги предлагали около 18-20 стотинки. Срещата в Пловдив е приключила без уточняване на конкретни цифри, „за да не заприлича на картелно споразумение“.
Търсете българските яйца, призова Найденов и обеща да не допусне спекула с цените им. Той заяви още, че държавата не може да се намесва на свободния пазар.
Търговските вериги също да намалят своята надценка, призова Найденов и се ангажира да инициира среща с представители на големите вериги. Според производители на яйца в търговската мрежа надценките достигат до 10-12 ст., което според министъра е неморално високо. Директивите за щастливото отглеждане важат за целия ЕС, а в другите страни не се наблюдава поскъпване, коментира часове по-рано Найденов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване