03/08/12 03:08
(http://e-vestnik.bg/)

След Хомс Сирия се изправя пред “босненски” конфликт

Ройтерс

Малцина от следящите отблизо конфликта в Сирия наблюдатели смятат, че започналото преди близо година въстание е приключило, нито пък смятат, че президентът Башар ал Асад може да използва обсадата на Хомс като трамплин, за да си върне пълния контрол над страната.

Сирийските войници влязоха в руините на квартал Баба Амро - бунтовническият анклав в Хомс, който не издържа на месец артилерийски и танков обстрел - едновременно с твърденията на верните на Асад, че президентът е смазал спонсорираната от Запада терористична кампания срещу неговото управление.

Все пак някои експерти смятат, че бруталността на властите ще доведе до продължителна “босненска” война, както и до още по-силното военизиране на конфликта, започнал като вдъхновено от революциите в Тунис и Египет въстание на гражданите.

“Сирийският режим спечели една битка от войната, в която няма гаранции, че ще победи”, заяви Набил Бумонсеф, който списва рубрика в бейрутския ежедневник “Ан Нахар”. “На сирийските сили им беше нужна едномесечна обсада, за да влязат в квартал Баба Амро - това не е никаква голяма военна победа.”

“Опозицията ще продължи. Те няма да се спрат или да простят, или да се оттеглят”, заяви Бумонсеф.

Винаги е било ясно, че имащите превъзходство верни на Асад сили могат да победят лековъоръжената Свободна сирийска армия ССА , която е съставена от дезертьори от армията и въоръжени бунтовници. Правозащитни организации и активисти твърдят, че в Баба Амро вероятно са загинали между 700 и 1000 граждани - най-големият брой убити при потушаване на огнище на бунта от началото на конфликта.

“Беше напълно очаквано след няколко седмици на тежък обстрел режимът да си върне малък квартал като Баба Амро”, твърди Питър Харлинг, експерт от международната неправителствена организация “Интернешънъл Крайзис Груп” ИКГ . “Това не е повратна точка в революцията; това е просто поредният развой на събитията. Бунтовниците ще се опитат да се снабдят с тежко въоръжение, както и да получат помощ от чужбина.”

Непрекъснатата употреба на сила срещу Баба Амро - “разрушавайки квартала върху главите на жителите му” по думите на Сара Лиа Уитсън, експерт по Близкия изток в “Хюмън райтс уоч” - е малко вероятно да сложи край на въстанието, но вероятно ще радикализира още повече сирийското общество.

“Не смятам, че назидателният ефект от опустошения като тези в Баба Амро задължително ще неутрализира въстанието”, смята и Салман Шайх от центъра “Брукингс” в Доха.

“В следващите дни ще има въстания на стотици места. Това не е просто битка срещу “Мюсюлманските братя” или някакъв избирателен район, това сега е битка срещу сирийския народ.”

Макар че Асад описва действията на правителствените сили като целящи да защитят местните общности от въоръжените банди и ислямистките терористи, те всъщност налагат колективни наказания на райони, които са подкрепили въстанието.

“Вземете Баба Амро”, казва Харлинг от ИКГ: “Какво направи режимът, за да защити гражданите? Не си дадоха почти никакво усилие да предпазят хората. Те ги наказаха колективно и това още повече ще радикализира народа.”

Нито една от двете страни няма да промени стратегията си. Правителството ще използва военната си мощ, за да подчини опозицията, а разчитащата досега на нелегално внесени оръжия ССА ще се опита да си намери чуждестранни източници на тежко въоръжение, финансиране и бойци.

Една от тактиките, които бунтовниците може да използват, са самоубийствени атентати срещу символи на управлението, подобни на тези на Ал Каида в Ирак.

Има сведения, че към бунтовниците в Баба Амро и други крепости са се присъединили арабски ислямистки бойци, както и че може да пристигнат още.

Що се отнася до клана Асад - особено до Махер ал Асад, по-малкия брат на Башар, който е и командир на елитна армейска част - за тях се смята, че са способни да сътворят още един Хомс или дори ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване