03/11/12 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Йозеф Немец, зам. генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите: Нов план “Маршал“ е необходим на Европа в момента

България по-късно се присъедини към ЕС и преживява процес на догонване и адаптиране към европейския социален модел, който е фокусиран не само върху икономически растеж, а и върху високи социални стандарти. В много случаи очакванията на хората не са постигнати на практика и те са разочаровани от това, което се случва. Основният проблем са ниските доходи и икономическите негативни тенденции. Както вече беше споменато, България е страната с най-ниски доходи от глава на населението. Мерките за омекотяване на социалните последици от кризата дават най-малко реални резултати, но този проблем е характерен не само за вашата страна. Високите нива на безработица, бедност, броят на работещите бедни са явления, характерни за целия ЕС. Над 40 на сто от населението на ЕС живее на границата на бедността или под нея. Особено уязвими са някои групи като възрастните, младежите и децата. Децата са изложени на опасността да живеят в бедност. Това не е типично български проблем, а проблем за всички нас.

Трябва да се намери механизъм за намаляване на ограниченията

За преодоляване на ниските доходи и бедността трябва да се подходи не само от макроикономическа гледна точка, а най-вече от гледна точка на социалните последици, безработицата и социалната защита. Прогнозите за икономическия растеж са следствие на централизирана европейска политика за прилагане на мерки за ограничаване на разходите, за затягане на коланите, наложени от Европейската комисия. Европейската конфедерация на профсъюзите се противопоставя на подобни макроикономически модели. Ние не приемаме факта, че икономическото развитие трябва да бъде осъществено за сметка на социалните придобивки на хората, за сметка на тяхното благоденствие и че хората трябва да живеят по-зле, в ограничения, за да може да се постигнат някакви евентуални не много ясни икономически показатели. Ето защо Европейската конфедерация на профсъюзите се противопоставя на тази политика. Трябва да се намери механизъм за намаляване на ограниченията и се прекрати тази спирала, която води към все по-дълбока рецесия и криза, и
все по-лоши социални последици, по-висока безработица, която расте всеки следващ месец.

Решението е в постигане на ръст на доходите

Ситуацията е такава не само в България, а и в повечето страни на ЕС. В ЕС постигнахме едни рекордни нива на безработица, които не бяха постигани от десетилетия насам, което е твърде обезпокоително. Имаме нуждата да се действа не само от макроикономическа страна, но да се подпомага растеж, който да води до социални придобивки, до ръст на доходите, а не до замразяване на заплати и намаляването им. Това са правилните макроикономически политики. В противен случай ние правим нещата наопаки. По-високите доходи според нас ще генерират и икономически растеж, а по-високите доходи могат да бъдат постигнати чрез по-високи заплати. Хората трябва първо да бъдат извадени от мизерията и бедността, в които живеят, за да можем да постигнем някакъв икономически ръст. Дори ако имаме страни като България, където капацитетът на икономически растеж е ограничен, трябва да питаме какъв растеж искаме да постигнем и отговорът е - устойчив растеж, а не краткосрочен, който след това да води до кризи като настоящата.
За да може всяка страна да си създаде свой капацитет за поддържане на устойчиво икономическо развитие и работни места е необходим европейски план за повишаване на нивото на инвестиции. Нещо подобно на плана „Маршал“, с който беше спасена Германия след Втората световна война. Нещо такова е необходимо на Европа в момента. Свежи финансови ресурси, които да бъдат вкарани не само в икономиката, но и в социални мерки и програми, както това се случва в Германия и още няколко страни, които успешно преодоляха кризата във всичките й аспекти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване