03/12/12 14:39
(http://www.klassa.bg/)

Бизнес модели в интернет

Във всеки бизнес модел най-важни са два въпроса: откъде идват парите и защо идват. Най-популярният и най-лесен начин за реализиране на бизнес в интернет е да създадете собствена онлайн медия. Това е и най-лесният начин да не успеете в интернет. Тук отговорът на въпроса откъде е ясен – от реклама. Но обикновено девет от десет притежатели на такъв бизнес не могат да дадат обоснован отговор на въпроса защо. Затова е много важно, преди да започнете да мислите за размера на трафика, да си отговорите на въпроса защо някой би купил точно вашия трафик и как ще стигнете до този човек.

Друг популярен бизнес модел е продажбата на онлайн услуги, електронна поща, абонаменти за различни неща и т.н. Тук отговорът на въпроса откъде също е ясен – от хората, които искат да ползват тези услуги. Но отговорът на въпроса защо често е проблемен. Това се дължи на факта, че за да се популяризират, повечето онлайн услуги стартират като безплатни, а хората обикновено не са склонни да започнат да плащат за нещо, което са свикнали да е безплатно. Проблем също е, че във всеки момент, в който решите да материализирате инвестицията си, вашите конкуренти вероятно вече предлагат подобна услуга безплатно.

Третият основен бизнес модел е продажбата на онлайн или офлайн продукти. Тук отговорите откъде и защо са ясни и проблемите са от друго естество.
Онлайн продуктите са в електронен вид (например mp3 файлове) и често са уязвими за пиратство, така че основна грижа става предотвратяването на тяхната кражба.
При продажбата на офлайн продукти интернет частта на бизнеса е относително малка и трябва да сте много добре запознати с офлайн аспектите на бизнеса, за да бъдете адекватни на пазара.
Отношението на хората, които искат да печелят от интернет също е различно - някои хора са напълно неподготвени, но има и такива, които добре са обмислили и пресметнали колко ще им струват домейнът, дизайнът, програмното осигуряване, хостингът и т.н.
Представата и на едните, и на другите е, че правят сайт, пускат го – и милионите потичат. Истината е, че в реалния живот не става така – 99,7 % от интернет бизнес начинанията пропадат в първите три години от създаването си. Основните причини за това са няколко:

1. Недостиг на пари. Често хората правят разчет за създаването на сайта и го бъркат с бизнес план. Бизнес планът трябва да обхваща периода от първия изхарчен лев до момента, в който приходите надхвърлят разходите, но също и вариантите за действие, ако това не се случи, когато и както е предвидено. В книгата Неизменните 22 закона на маркетинга от Ал Рийс и Джак Траут ме впечатли последният “Закон за ресурсите”. Той гласи: “Дори и най-хубавата идея няма да стигне далеч без парите, които са необходими, за да бъде осъществена. Откривателите, предприемачите и разните генератори на идеи смятат, че единственото, от което се нуждаят техните идеи, са професионални съвети за маркетинга им. Нищо подобно! Маркетингът е игра, която се провежда в съзнанието на клиента. За да влезете в съзнанието му, на вас ви трябват пари. А когато се озовете там, отново са ви необходими пари, за да останете”.

2. Непознаване на спецификата на дадения бизнес. Мнозина смятат, че за да направят успешен интернет магазин трябва да разбират как се прави и рекламира добър сайт. Това е абсурдно. Представете си, че правите магазин за обувки – уебдизайнерът по отношение на един електронен магазин е това, което е зидаро-мазачът за физическия. Това че магазинът ви ще бъде добре измазан отвън, че сте виждали как работят магазините за обувки и ползвате обувки, далеч не ви прави добри продавачи на обувки.

3. Неадекватно обслужване. Ето още един характерен проблем в интернет бизнеса. Създателите на дадения продукт или услуга дотолкова се фокусират върху популяризирането и продажбата, че забравят за качеството на самия продукт или услуга. Клиентите обаче не се интересуват от факта, че си купуват нещо, тях ги интересува и какво точно купуват.
В заключение, с първите две причини може да се преборите чрез намиране на финансиране или специалисти и консултанти в съответната област, но ако сте на различна вълна с желанията на клиентите си, няма опасност бизнесът ви да проработи успешно.


Източник: списание .net
netmagazine.bg/onlinebiz2012


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване